Primul lucru pe care trebuia să-l facă Comisia Situații Excepționale /CSE/ era să instituie o celulă de Comunicare strategică, Aurelia Peru

Primul lucru pe care trebuia să-l facă Comisia Situații Excepționale /CSE/ era să instituie o celulă de Comunicare strategică, din care să facă parte comunicatorii din ministerele-cheie în contextul crizei COVID-19: Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne, în primul rând. (Se poate de recuperat.)

Celula de comunicare trebuie să emită, cel mai potrivit, două comunicate pe zi ale CSE. Optimal – orele 10.00 și 19.00 – pentru a informa populația despre comportamentul pandemiei în țară și despre măsurile întreprinse de autorități. Acesta este PR.

În sfârșit, va trebui să înțelegem care este rolul comunicării publice (cunoscute ca PR). Esté informarea corectă, obiectivă și transparentă. Și după aceasta criză politicienii , când se iau în zeflemea reciproc, ar trebuie să spună „își face reclamă ieftină”, dar nu „își face PR”. Este o batjocură la adresa unui domeniu științific.

Desigur, Ivy Lee, primul ziarist care a scris comunicatul de presă (30 octombrie 1906), contribuind astfel la apariția PR -isticii, a adus presa la locul tragediei – accidentul feroviar din 28 octombrie 1906,in urma căruia din 87 de pasageri, câți erau în tren, 53 și-au găsit sfârșitul în acea zi de duminică, restul „scăpând” cu tăieturi.
Așadar, dați voie managerilor PR să-și facă meseria. Să transmită informația obiectivă de la ministere, spitale, morgi, agenți economici, bănci etc.

Desigur, nu veți invita jurnaliștii pentru că e un gen de comunicare de criză specific, ce presupune riscul contaminării.

2. Prin comunicatele de presă ale CSE informați populația despre fluxurile cetățenilor intrați pe teritoriul țării – pe cale aeriană sau terestră. Lipsa (sau secretizare) acestei informații favorizează nașterea zvonurilor.

3. Televiziunea (publică, în special) de dorit prima jumătate a zilei să o pună la dispoziția MECC pentru asigurarea orelor televizate. Partea a doua a zilei – de ridicat moralul în societate. Scoateți din arhive filmele îndrăgite, concertele etc. pentru telespectatorul de toate vârstele care stău acasă, în carantină. Oferiti schițe-portret despre medici. Sunt eroii zilei. Ca presa se obișnuise sa arate mai des scandaluri implicate cu doctorii. (Apoi puneti-vă, retoric, întrebarea, a cui salariu trebuie să fie de 15-20 de mii de lei – a unui medic sau a unui judecător)

4. Dați emisiile de dimineață de l Radio și TV Bisericii. Biserica este separată de stat. Dar, în momente de criză (nu doar in campanii electorale) biserica ar trebui să contribuie la asigurarea calmului în societate. Așteptăm mitropoliții (Moldovei, Basarabiei) să vină cu vorbă de susținere duhovnicească către credincioși.

E tocmai momentul când vocea Rațiunii și a Divinității nu se contrazic, dar se amplifică reciproc.

P.S. Am ascultat cu mult interes azi lectia de matematica pentru cl. 6-B, liceul Gh. Asachi, petrecută on-line. O tempora, o mores ! Viața e frumoasa! Vom ieși si din aceasta!

Aurelia Peru via Facebook

COMUNICAREA ÎN SITUAȚIE DE CRIZĂ(Este un mesaj-recomandare pentru specialiștii în comunicare publică)Primul lucru pe…

Posted by Aurelia Peru on Friday, March 20, 2020

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.