Planul genial al lui Andrei Năstase. Maia Sandu va rămâne mută!

După ce au înțeles că nici împreună cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) nu au șanse de a prelua guvernarea, iar în caz de alegeri parlamentare anticipate situația blocului ACUM s-ar putea înrăutăți, cei din Partidul Demnitate și Adevăr (PDA) au decis să meargă pe propriul plan. Iar aceasta se pare că este de a „înghiți” PAS și de a deveni principala formațiune pe dreapta eșichierului politic.

Astfel, în ultimul timp, în spațiul public au apărut mai multe informații (care îi au inclusiv ca primă sursă pe deputați ai PDA), precum că Andrei Năstase, liderul PDA, va candida la un nou mandat de Primar al capitalei, făcându-se aluzii fine că, chiar dacă PAS nu a luat nici o decizie în acest sens, aproape sigur îl va susține din nou pe Andrei Năstase. De fapt, acestea sunt nu atât aluzii, cât presiuni asupra celor din PAS.

În 2016, atunci când Andrei Năstase s-a retras din cursa pentru funcția de Președinte al RM în favoarea Maiei Sandu, liderul PAS, PDA a intrat într-un declin evident care, către 2018 adusese formațiunea la limita pragului de trecere în Parlament, iar cei din PAS (care se văzuseră deja cu sacii în căruță) tot mai des dădeau de înțeles că vor chibzui bine dacă are sens să meargă în comun în parlamentare cu PDA. De aceea, în 2018, când au fost declanșate alegerile anticipate ale Primarului capitalei, înțelegând că nu are ce pierde, Andrei Năstase s-a avântat în lupta pentru Primărie fără a se consulta în prealabil cu cei din PAS și de facto obligându-i în extremis să-l susțină. Câștigând bătălia pentru funcția de Primar, Andrei Năstase a readus PDA pe linia de plutire în politica moldovenească, în schimb PAS a intrat într-un con de umbră. Cu alte cuvinte, PDA a reușit să aducă situația la nivelul anului 2016, când Andrei Năstase se retrăsese în favoarea Maiei Sandu. Aceasta a permis celor două formațiuni să vină de pe poziții relativ egale în alegerile parlamentare, constituind blocul electoral ACUM.

Acum, PDA aplică aceeași tactică ca și în 2018 – își înaintează liderul la funcția de Primar al capitalei, fără consultări prealabile cu PAS, obligând de fapt formațiunea Maiei Sandu din nou să-l susțină. Dacă acest lucru se va întâmpla și Andrei Năstase va câștiga lupta pentru Primăria capitalei, vom asista la începutul sfârșitului pentru PAS. Tot ce înseamnă energie ce poate mișca înainte electoratul de dreapta se va concentra pe Andrei Năstase și pe PDA și această situație nu va putea fi schimbată nici măcar de angajamentul PDA de a o susține pe Maia Sandu la funcția de Președinte al RM în alegerile din 2020.

Venind la Primărie, Andrei Năstase va avea o tribună politică bună pentru a-și promova mesajele și a-și crește popularitatea, iar Maia Sandu se va „stinge” încetul cu încetul în rutina parlamentară, unde nu prea va avea șanse să se manifeste. Astfel, către alegerile prezidențiale din 2020, PAS și PDA, dar și întreg electoratul de dreapta, se vor pomeni în fața unei dileme – Ce fac în continuare: merg în prezidențiale cu un lider cu notorietate și cu rating relativ bun (Andrei Năstase) sau cu un lider de grup parlamentar într-un evident declin de imagine și de rating (Maia Sandu)? Nu este exclus că, apelând la anumite sondaje, PDA își va schimba opțiunea și va spune că funcția de Președinte e prea importantă pentru a fi abordată cu lejeritate, de aceea logic ar fi ca la aceasta să candideze Andrei Năstase.

Și chiar dacă Andrei Năstase o va susține din nou pe Maia Sandu, șansele ei la Președinție (dacă va avea aceeași prestație publică până în 2020 ca și acum) vor fi minime. Iar după ce Maia Sandu se va compromite printr-un nou eșec electoral, electoratul partidului său se va îndrepta spre un lider și spre o formațiune cu perspective mult mai mari, adică spre Andrei Năstase și spre PDA.

Liderul PDA și cei din echipa sa înțeleg acest lucru, de aceea au și început un joc politic destul de abil. Întrebarea este dacă Maia Sandu și echipa sa înțeleg ce se întâmplă și, dacă da, atunci cum va acționa în continuare?

coment.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.