Definiția lui Gaburici pentru independența R. Moldova, lansată la București

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut astăzi o întrevedere bilaterală cu omologul său român, Dănuţ Andruşcă, în cadrul vizitei de lucru în România.

Părţile au discutat despre necesitatea intensificării şi consolidării dialogului dintre Chişinău şi Bucureşti şi au stabilit priorităţile pentru perioada următoare.

În cadrul dialogului, cei doi miniştri au evaluat drept excelente relaţiile comerciale şi economice dintre Republica Moldova şi România, reiterând interesul pentru cooperare în diverse domenii, în mod special în sectorul energetic. De asemenea, părţile au stabilit desfăşurarea la Chişinău, în perioada 11-12 octombrie 2018, a celei de-a XI-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică. În acest sens, la propunerea ministrului Chiril Gaburici, oficialii au convenit şi asupra organizării unui forum economic bilateral. Astfel, ar urma să vină la Chişinău un grup impunător de reprezentanţi ai companiilor mari, prezente pe piaţa românescă şi cea a Uniunii Europene, stimulând interesul investitorilor faţă de Republica Moldova.

„Vom aprecia sprijinul părţii române în vederea promovării produselor moldoveneşti pe piaţa europeană, prin intermediul marilor reţele comerciale. Optăm pentru realizarea misiunilor de afaceri şi participarea la business forumuri bilaterale, pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale, atragerea potenţialilor investitori şi promovarea exporturilor”, a menţionat Chiril Gaburici.

Ministrul Economiei şi Infrastructurii al Republicii Moldova a mulţumit pentru susţinerea oferită de partea română în asigurarea securităţii şi independenţei energetice a ţării noastre. „Apreciem înalt sprijinul acordat în vederea integrării Republicii Moldova în pieţele gazelor naturale şi energiei electrice ale UE. Ne dorim să demarăm cât mai curând construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău, de o importanţă primordială pentru ţara noastră. La fel de importantă pentru noi este şi implementarea proiectului de interconectare a reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România. Mizăm în continuare pe suport din partea României. Independenţa înseamnă multă muncă şi o economie puternică”, a subliniat Chiril Gaburici.

La rândul său, ministrul român a apreciat buna colaborare cu Republica Moldova, în mod special cu Ministerul Economiei şi Infrastructurii, în implementarea proiectelor moldo-române şi a reiterat sprijinul din partea României în realizarea şi lansarea unor noi parteneriate în domenii de interes comun. Dănuţ Andruşcă a menţionat că agenţii economici din România sunt interesaţi să dezvolte afaceri în Republica Moldova, făcând referire la oportunităţile investiţionale oferite de zonele economice libere, parcurile industriale şi IT.

Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu România, în perioada ianuarie-iunie 2018, a înregistrat suma de 733,3 milioane de dolari. După valoarea volumului schimburilor comerciale, România se situează pe locul 1 la nivel mondial între ţările partenere cu care ţara noastră deţine relaţii comerciale, cu o pondere de 18% în comerţul total al Republicii Moldova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.