Economia Moldovei a crescut cu 3,7%, în primul trimestru

În primul trimestru, Produsul Intern Brut al Republicii Moldova a constituit 37,609 mlrd. lei ($2,238 mlrd.) în preţuri curente de piaţă, fiind în creştere, în termeni reali, cu 3,7% faţă de perioada similară a anului 2017. Pe seria ajustată sezonier, PIB-ul s-a majorat cu 3,6%, iar față de trimestrul IV al anului 2017, acesta s-a diminuat cu 0,8%.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, citat de Infotag, creşterea PIB a fost influenţată pozitiv de comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, transport și depozitare, activități de cazare și alimentație publică (+1,2%), cu o pondere de 20,4% la formarea PIB și o creștere a valorii adăugate brute (VAB) cu 6,3%; industria extractivă, industria prelucrătoare, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,8%), cu o pondere de 17,2% la formarea PIB și o creștere a VAB cu 4,6%; informații și comunicații (+0,6%), cu o pondere de 6,6% la formarea PIB și o creștere a VAB cu 9%.

Valoarea adăugată brută pe economie s-a majorat cu 3,6%, contribuind la formarea și creșterea PIB cu 85,7% şi, respectiv, cu 3,1%.

Volumul impozitelor pe produse s-a diminuat cu 2,1% în raport cu perioada similară a anului anterior

Din punct de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal consumului final al gospodăriilor populației (+4,0%), cu o pondere de 90,9% la formarea PIB și o majorare a volumului cu 4,3%; formării brute de capital fix (+0,9%), cu o pondere de 20,4% la formarea PIB și o creștere a volumului cu 4,2%.

O contribuție negativă la creșterea PIB a avut-o exportul net (-2,3%), consecință a contribuției mult mai accentuate la formarea PIB a importurilor de bunuri și servicii (64,0%) față de cea a exporturilor de bunuri și servicii (36,9%).

BNS precizează că din acest an indicatorii sunt calculați în conformitate cu metodologia de calcul a Sistemului Conturilor Naționale a Organizației Națiunilor Unite, versiunea 2008, şi Sistemul European de Conturi, versiunea 2010 (SCN, ONU-2008/SEC-2010)

În anul 2017, PIB al Moldovei a crescut în termeni reali cu 4,5%. Pentru 2018, Ministerul Economiei şi Infrastructurii prognozează o creştere de 3,8%. Aceeaşi prognoză o face şi banca Mondială. FMI şi BERD sunt mai puţin optimiste şi consideră că PIB-ul nu va depăşi 3,5%.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.