Recomandări privind traversarea frontierei de stat în perioada estivală

În perioada estivală, numărul cetăţenilor moldoveni care preferă să-şi petreacă vacanţa în străinătate creşte considerabil. Pentru a evita situaţiile incomode în punctele de trecere ale frontierei de stat din cauza necunoaşterii regulilor de traversare a hotarului, dar şi a documentelor necesare de a fi prezentate la controlul de frontieră, Poliţia de Frontieră vine cu unele recomandări.
Astfel, cetăţenii sunt îndemnaţi să verifice din timp statutul şi valabilitatea documentului de călătorie în baza căruia traversează frontiera de stat.

În cazul planificării unei călătorii cu copiii minori, să vă asiguraţi că este perfectat pașaportul copilului. Copiii până la 18 ani pot călători însoţiţi de un reprezentant legal, fără acordul celuilalt reprezentant legal. În cazul călătoriilor peste hotare pentru copiii cu însoţitori împuterniciţi, să vă asiguraţi că anume această persoană ulterior se va prezenta cu declaraţia şi cu actele personale ce vor adeveri intenţia sa de a călători împreună cu minorul în punctul de trecere a frontierei de stat.

În cazul în care beneficiaţi de pluralitatea de cetăţenii la traversarea hotarului să prezentaţi paşaportul respectiv (de exemplu, cel românesc) şi e recomandat să aveți un act de identitate eliberat de autorităţile Republicii Moldova. Documentul moldovenesc va servi ca dovada cetăţeniei Republicii Moldova şi va scuti de verificările suplimentare, referitoare la respectarea termenului de şedere și va permite micşorarea timpului de aşteptare pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat.

Dacă călătoria e planificată cu mijlocul de transport personal, conducătorul auto pe lângă actele de călătorie trebuie să dețină permisul de conducere perfectat pe numele său și valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare, precum şi asigurarea auto externă Carte Verde, valabilă pentru ţara de tranzit şi destinaţie.

Oamenii legii solicită călătorilor să tranziteze toate punctele de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea cozilor. În ajutor este pusă la dispoziția fiecărui călător cu acces la internet aplicația „TRAFIC ON-LINE” de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră, ce prezintă media timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei cu statut rutier.

Totodată, Poliția de Frontieră mai informează că din data de 28 aprilie 2014, cetăţenii Republicii Moldova, posesori ai paşapoartelor biometrice, beneficiază de regim liberalizat de vize cu statele membre ale UE/Schengen.

În cele trei luni de vară ale anului trecut au fost înregistrate circa patru milioane de treceri ai moldovenilor, un număr care este în continuă creștere de la an la an.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.