Dodon este, de fapt, vocea Tiraspolului la Chişinău

Preşedintele Igor Dodon şi Partidul Socialiştilor sunt, de fapt, vocea Tiraspolului la Chişinău. Ceea ce exprimă preşedintele ţării se pliază, mai degrabă, pe interesele şi poziţia Tiraspolului referitor la reglementarea problematicii transnistrene, decât pe interesul real, naţional al Republicii Moldova. Sunt declaraţiile invitaţilor emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Marea problemă a Republicii Moldova este că noi nu ştim care este acest interes naţional. Problema noastră este că noi suntem o societate divizată. Noi putem să vorbim despre vreo patru aspecte structurale ale societăţii noastre. Noi avem vreo câteva Moldove: Moldova-Chişinău, Moldova Centru, Nord, Sud”, a menţionat Ion Tăbârţă.

Ion Tăbârţă mai spune că există o confuzie între Chişinău şi Tiraspol: „Noi vorbim despre soluţionare, vorbim despre faptul că aceste protocoale au fost revoluţionare, că după o perioadă de 10 ani s-a semnat, că este un pas în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Liderii de acolo însă semnează, dar în continuare vorbesc despre independenţă”.

În cadrul emisiunii, directorul de programe de la Asociaţia Promo-LEX, Alexandru Postică, afirmă că regimul secesionist, în paralel cu acea deschidere pe care chipurile o are şi o raportează inclusiv donatorilor externi şi OSCE, implementează acţiuni restrictive. „Pe de o parte noi avem rapoarte foarte frumoase în power point în Italia. Pe de altă parte avem acţiuni care vin să limiteze spaţiul pentru acea deschidere şi reintegrare, pentru dezvoltarea societăţii civile din regiunea transnistreană”.

Alexandru Postică crede că este imposibil să discutăm despre principii de reintegrare şi împăcare „fără a pune, totuşi, anumite puncte asupra unor principii şi valori cum ar fi cele care garantează un spaţiu liber, un spaţiu în care societatea civilă, în care persoanele se pot manifesta liber”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.