Fiecare a cincea femeie angajată este hărţuită sexual

Fiecare a cincea femeie angajată din Moldova este supusă unor forme subtile de hărţuire sexuală la locul de muncă, iar patru dintre o sută se confruntă cu forme grave de hărţuire sexuală. Totodată, circa 20 la sută dintre femei s-au confruntat cu ameninţări sau solicitări de a întreţine relaţii sexuale la locul de studii. Sunt datele unui cercetări recente, realizate în cadrul proiectului „Iniţiativa comună pentru oportunităţi egale”. Experţii spun că astfel de cazuri sunt greu de demonstrat, deoarece încă multe femei se tem să denunţe agresorii, relatează Moldova 1.

„Cele mai grave forme de hărțuire sunt comise de către șefi, de către colegii de serviciu sau profesori. Colegii de serviciu manifesta cel mai frecvent comportamente abuzive începând cu forme mai ușore: îmbrățișări sau invitații la întâlniri, dar vedem că se observă și anumite forme grave cum ar fi: amenințări în scopul de a avea relații sexuale”, a declarat Natalia Covrig, reprezenta Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”.

Potrivit studiului, în cazurile de hărțuire sexuală la locul de muncă, circa 18 la sută dintre denunţurile femeilor au vizat şefii. Exista însă și cazuri de denunțare a hărțuirii sexuale din partea rudelor prin afinitate.

De cele mai dese ori însă făptașul nu este pedepsit din cauza prevederilor ambigue ale legislației. Între timp însă fenomenul capătă amploare. Numai în ultimele săptămâni experții Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare au fost sesizați de nenumărate ori.

„Am primit în privat mai multe de zece însoțitori de hărțuire sexuală, ultimul caz l-am analizat, această doamna a fost hărțuită de un domn în postura publică, iar ea a tăcut despre toate aceste tentative de hărțuire sexuală și s-a adresat prea târziu, ca urmare a acestui refuz de a întreține relații sexuale ea a fost dată afara de la serviciu”, a declarat reprezenta Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Alina Andronache.

„Toate infracțiunile sexuale sau toate faptele de hărțuirile sexuală sunt de fapt foarte complicat de probat. Până și la acest caz este nevoie de asistența unui profesionist, referitor la cazul referit de colegă într-adevăr persoana s-a adresat foarte târziu. Evident ca noi o s-ă încercăm s-o ajutam la maximum, dar având în vedere ca au expirat anumiți termeni va fi imposibil de realizat acest lucru, chiar dacă sarcina probațiunii se inversează”, a declarat avocatul Vadim Vieru.

Studiul a fost realizat de Centrul „Parteneriat pentru dezvoltare” în colaborare cu Centrul de Drept al Femeilor în carul proiectului „Iniţiativa comună pentru oportunităţi egale”. Proiectul este implementat de Fundația est-europeană şi cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Colaborare.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.