La Băcioi a fost inaugurat cel mai mare parc solar din Moldova

În comuna Băcioi a fost inaugurat cel mai mare parc solar din Republica Moldova, Parcul solar Fly Ren, care are o capacitate de 1MW şi este amplasat pe o suprafaţă de 2,5 de hectare.

Parcul este construit din circa patru mii de panouri solare. O instalație de 1 MW poate genera pe perioada unui an calendaristic suficientă energie electrică pentru acoperirea consumului anual al unui număr de circa 350 de familii. Potrivit informațiilor deținute de minister, în prezent, în țara noastră există 52 de unități de generare fotovoltaice, de diferite dimensiuni, care au o capacitate cumulativă de 3, 92 MW și sunt instalate pe o suprafață de peste 30 de hectare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, investițiile în parcul solar au fost făcute de către două companii din Italia. Investiția suportată cifrează circa un milion de euro.

„Este un proiect important, ce contribuie la consolidarea securității Republicii Moldova la capitolul energie. Astfel de proiecte vin să reducă din gradul de dependență a țării noastre față de resursele importate. Mai mult, energia este curată, fără emisii de CO2”, a menționat ministrul Economiei, Chiril Gaburici.

În afară de generarea energiei electrice, conform unui acord semnat cu Academia de Științe a Moldovei, proiectul presupune efectuarea de cercetări privind dezvoltarea surselor alternative de energie, în mod special, de generare a energiei solare fotovoltaice și creșterea eficienței de conversie a energiei solare în electrice. Mai mult ca atât, la instalația fotovoltaică edificată vor fi instruiți specialiști în acest domeniu, pentru a deprinde calitățile necesare și solicitate de această nouă industrie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.