Judecătorii vor fi numiți în funcții în baza unor reguli noi

Judecătorii vor fi numiți în funcții în baza unor reguli noi, potrivit unui proiect aprobat astăzi, 23 mai, de către Guvern.

Conform documentului, concursul de ocupare a funcțiilor vacante de judecător va fi organizat de două ori pe an.

În procesul de selecție a candidaților, care urmează a fi numiți pentru prima dată în funcția de judecător, nota obținută la examenul susținut în fața Comisiei de absolvire a Institutului Național al Justiției va constitui cel puţin 50% din media de concurs și nu mai mult de 50% din punctajul acordat de Colegiul pentru selecție.

Totodată, pentru candidații la funcția de judecător se impune condiția obligatorie de a deține diploma de studii superioare de master în domeniul dreptului.

De asemenea, candidații la funcția de judecător, care optează pentru promovarea într-o instanță judecătorească superioară sau pentru transferul la o altă instanță, vor putea fi evaluați şi de Consiliul Superior al Magistraturii. Ponderea rezultatului acestei evaluări nu va depăși 20% din media de concurs.

Persoanele numite pentru prima dată în funcția de judecător, vor alege din funcțiile vacante disponibile, în ordinea descrescătoare a punctajului obținut la concurs.

De asemenea, pentru promovarea și transferul judecătorilor, se instituie regula potrivit căreia judecătorii vor concura cu cel puțin 50% din rezultatul evaluării activității și nu mai mult de 50% din media acordată de colegiul pentru selecție și, după caz, de Consiliul Superior al Magistraturii.

Proiectul mai prevede și modificarea cadrului legal astfel încât Consiliul Superior al Magistraturii să colaboreze cu societatea civilă și mass-media pentru informarea publicului despre activitatea Consiliului și a instanțelor judecătorești.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.