Peste 100 de localităţi din Moldova vor beneficia de asistenţă financiară pentru dezvoltare

Peste 100 de localităţi din ţară vor beneficia, în următorii cinci ani, de asistenţă financiară pentru dezvoltare, în valoare totală de circa 20,5 milioane de dolari. Suportul pentru îmbunătăţirea serviciilor publice, modernizarea infrastructurii şi creşterea veniturilor la nivel local, va fi oferit în cadrul Programul „Comunitatea mea”, lansat astăzi de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) în Republica Moldova.

Prim-ministrul Republicii Moldova a subliniat importanța proiectului pentru administrația publică implicată în dezvoltarea comunităților și, în special, pentru cetățenii care vor resimți beneficiile acestuia în mod direct. Anul curent, oamenii din 20 de localități ale țării vor avea parte de servicii mai calitative, iar în perioada următoare de implementare, anual, de suport vor beneficia câte 35 de comunități selectate. „O parte din această asistență se referă la infrastructură, adică la proiecte concrete pentru cetățeni. Vorbim de drumuri, grădinițe, școli, apă, canalizare – ori tot ce înseamnă infrastructură dezvoltată reprezintă calitatea vieții pe care o vor avea oamenii în localitățile noastre”, a accentuat Pavel Filip.

De asemenea, premierul a menționat că realizarea programului va ajuta primarii să devină manageri buni și să gestioneze eficient banii publici.

„De acest program vor beneficia cei care sunt bine organizați, cei care știu cu certitudine ce vor și au în vizorul lor anumite proiecte pentru dezvoltarea localităților”. În context, premierul a menționat că obiectivele programului coincid cu prioritățile Executivului, care a lansat reforma administrației publice pentru a fortifica capacitățile funcționarilor în elaborarea unor politici de calitate. „Un nucleu puternic cu oameni competenți duce după sine și dezvoltarea țării în general”, a spus Pavel Filip.

Pentru oferirea instrumentelor necesare în activitatea reprezentanților APL, dar și susținerea constantă oferită Republicii Moldova, premierul a mulțumit partenerilor de la USAID, exprimând convingerea că suportul partenerilor de dezvoltare, dar și comunicarea permanentă între APC și APL vor contribui la depășirea dificultăților existente și realizarea în comun a unor proiecte importante.

De asistență în cadrul Programului „Comunitatea mea” vor beneficia autoritățile publice locale de nivelul I, grupurile civice și mediul de afaceri local care prin colaborare vor dezvolta comunitățile și vor îmbunătăți disponibilitatea și eficiența serviciilor publice din toată țara. Fiecare proiect de infrastructură prevăzut în cadrul programului valorează circa 500 de mii de dolari.

3 Comments

  1. Normal, vrem o țara europena moderna dezvoltata, păi cu asta trebuie sa se ocupe statul sa investeasca in țara in cetateni si in educatia si viitorul copiilor nostri.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.