Uluitor! Substanța minune din bucătăria ta

Înţelepciunea populară plasează bicarbonatul între produsele care nu trebuie să lipsească din gospodărie. Cercetările ştiinţifice au demonstrat că el poate fi extrem de util atât în medicină, cât şi în industria cosmetică. În cele ce urmează vă prezentăm câteva remedii simple, pe bază de bicarbonat.

Remediu contra tusei

Într-un pahar de lapte se pune o linguriţă de bicarbonat, apoi se amestecă bine. Laptele se bea fierbinte, înainte de culcare. Cine nu suportă laptele, poate folosi şi apa.

Durerile de gât

Pentru ameliorarea durerilor de gât, se face gargară cu o soluţie de bicarbonat, pregătită astfel: două linguriţe de bicarbonat se toarnă într-un pahar cu apă caldă şi se face gargară 5-6 ori pe zi. Bicarbonatul de sodiu umezeşte mucoasa gâtului şi durerea dispare.

Guturaiul

În acest caz, soluţia de bicarbonat de sodiu se foloseşte sub formă de picături nazale. Picăturile se ţin în nas aproximativ un minut, apoi nasul se curăţă. Procedura se repetă de două-trei ori pe zi.

Conjunctivita

Soluţia cu bicarbonat se pune pe un tampon de vată, cu care se curăţă ochiul. Dar atenţie, nu se foloseşte acelaşi tampon de două ori !

Arsurile la stomac

Bicarbonatul de sodiu neutralizează surplusul de acid din stomac şi elimină senzaţia de balonare. Se foloseşte doar o linguriţă de bicarbonat la un pahar cu apă. Dar atenţie, folosirea lui prea des, poate da un efect invers, mărind cantitatea acidului secretat în stomac. De aceea este de dorit să fie folosit doar în lipsa unor medicamente.

Pentru inimă şi hipertensiune

În medicină, bicarbonatul de sodiu se foloseşte ca substanţă antiaritmică. Un atac de cord se poate opri administrând bolnavului o jumătate de linguriţă de bicarbonat.

Este utili şi în caz de hipertensiune arterială, activând eliminarea intensivă a lichidului şi sărurilor din organism. O jumătate de linguriţă de bicarbonat consumat împreună cu medicamentele, dă posibilitatea micşorării dozei acestora.

Panariţiu

Atunci când se localizează o inflamaţie de natură infecţioasă la degetele de la mâini sau de la picioare, tratamentul se începe imediat ce se percepe durerea. Astfel, se pregăteşte o soluţuie din două linguri de bicarbonat la o jumătate de kilogram de apă fierbinte, în care se ţine degetul afectat, timp de 20 de minute. Procedura se repetă de trei ori pe zi, până ce infecţia dispare.

Durerile de dinţi

Soluţia cu bicarbonat este foarte eficace în cazul durerilor de dinţi. Dacă se clăteşte gura, de cinci-şase ori pe zi cu soluţie de bicarbonat durerea dispare, iar uneori se poate evita chiar intervenţia medicului.

Albirea dinţilor

Având în componenţă cristale cu proprietăţi abrazive, bicarbonatul are proprietatea de a albi dintii. El poate preveni apariţia cariilor eliminând bacteriile, de aceea este un ingredient de bază în compoziţia pastelor de dinţi. Dacă se şterge cu un tampon de vată îmbibat cu bicarbonat dinţii cu pete galbene, acestea vor dispărea. Cu toate acestea, bicarbonatul nu trebuie folosit mai mult de zece zile deoarece, fiind un produs abraziv, poate deteriora smalţul dinţilor.

Pastă de dinţi cu bicarbonat

Se poate obţine o pastă de dinţi, foarte eficientă, pe bază de bicarbonat, folosindu-se ingredientele: o linguriţă de bicarbonat, o jumătate de linguriţă de sare de mare, fină, o picătură de ulei esenţial de mentă, una de ulei esenţial de portocale, o linguriţă de ulei de cuişoare sau ulei esenţial de scorţişoară. Ingredientele se amestecă într-un bol până se obţine o pastă groasă, ce poate fi pusă pe o periuţă de dinţi.

Apa de gură

Se obţine dizolvând o linguriţă de bicarbonat într-o jumătate de pahar cu apă, cu care se vor clăti dinţii, după periaj. Aceasta nu doar acoperă mirosul neplăcut, dar îl şi neutralizează.

Aftele

Duşurile bucale cu bicarbonat de sodiu sunt foarte eficiente împotriva aftelor, prevenindu-se astfel rănile bucale. Se foloseşte o linguriţă de bicarbonat la un pahar cu apă. Cu această soluţie se clăteşte gura, în fiecare zi, până simptomele dispar.

Ulcer

În caz de ulcer, bicarbonatul de sodiu este un ajutor de nadejde, el neutralizand surplusul de acid din stomac. Dar utilizarea lui în exces poate avea şi efect invers, ducând la mărirea secreţiei gastrice în stomac. De aceea, el se utilizează doar atunci când medicamentele lipsesc.

Obezitatea

Persoanele care au probleme cu greutatea, pot bea, în fiecare dimineaţă, câte o jumătate de ceaşcă de apă călduţă, în care se pune o jumătate de linguriţă de suc de lămâie şi un vârf de cuţit de bicarbonat.

Panariţiu

Atunci când se inflamează un deget şi se simt pulsaţii, se prepară o soluţie concentrată dintr-o linguriţă de bicarbonat şi o lingură de apă. Se pansează degetul afectat cu un pansament înmuiat în această soluţie. Când pansamentul se usucă, se schimbă. Nu se foloseşte acelaşi pansament !

Înţepăturile de insecte

Pot fi tratate tot cu soluţie concentrată de bicarbonat. Pentru că, soluţia nu dă voie microbilor să pătrundă în rană. Dacă se tamponează locul înţerpat de câteva ori pe zi, inflamaţia dispare foarte repede.

Acneea

masca-bicarbonat-de-sodiuAtunci când acneea devine o problemă, se poate ameliora sau trata tot cu ajutorul unei soluţii, preparate astfel: bicarbonatul se diluează cu puţină apă, apoi se amestecă bine cu săpun de casă, dat pe răzătoarea mică. Se obţine o pastă, cu care se masează bine zona afectată, timp de cinci minute. Tratamentul se face de două ori pe săptămână şi, cu această ocazie, se curăţă tenul şi de celulele moarte.

Pentru pintenul osos

În acest caz, se prepară o soluţie din trei litri de apă călduţă, la care se adaugă 500 g de bicarbonat de sodiu. Se ţin picioarele în soluţia fierbinte, aproximnativ 30 de minute. După acest intervat, se foloseşte un rolator de lemn cu spini. Rolele aceastuia se rotesc când cu un picior, când cu altul. Procedeul se repetă o dată la trei zile.

Picioarele umflate

După o zi de lucru, picioarele obosite şi umflate pot fi tratate cu o soluţie din 10 litri de apă călduţă, la care se adaugă cinci linguri de bicarbonat. După 15 minute de odihnă plăcută, cu picioarele ţinute în soluţia călduţă, situaţia se va schimba în bine.

Negii

Dispar şi ei, în timp, dacă se ung cu o pastă din bicarbonat la care se adaugă cu ulei de ricin. Se aplică un pansament cu această pastă, de două-trei ori pe zi.

Transpiraţia

Bicarbonatul poate anula mirosul de transpiraţie, dacă se tamponează axila cu o soluţie din această sare. Soluţia se prepară din dintr-o lingură de bicarbonat, dizolvată într-un pahar de apă. Această formulă poate înlocui deodorantele obişnuite. Chiar dacă bicarbonatul nu opreşte eliminarea transpiraţiei, poate îndepărta mirosul neplăcut.

Primul ajutor

Dizolvat în apă, bicarbonatul este folosit şi în caz de intoxicaţii grave, febră cu transpiraţie îndelungată sau pentru restabilirea pierderii lichidului din organism. În acest caz, se prepară o soluţie de bicarbonat de sodiu şi sare. Se foloseşte o jumătate de linguriţă de bicarbonat şi o linguriţă de sare, la un litru de apă foarte caldăa. Se bea câte o lingură la fiecare cinci minute.

În sport

Cercetătorii susţin că bicarbonatul de sodiu contribuie semnificativ la îmbunătăţirea performanţelor fizice (rezistenţă şi viteză). Potrivit unui studiu, înotătorii care au consumat bicarbonat de sodiu înainte de un concurs, au terminat într-un timp mai scurt proba sportivă. Bicarbonatul de sodiu reduce aciditatea produsă la nivelul muşchilor în timpul eforturilor fizice, care cresc nivelul de acid lactic şi dau senzaţia de oboseală.

În bucătărie

Soluţia de bicarbonat este întrebuinţată atât la curăţarea obiectelor de uz casnic, cât şi la pregătirea unor preparate culinare.

Mirosul neplăcut din frigider dispare doar în câteva ore, dacă se introduce în interior un bol cu astfel de soluţie. Praful e bun şi la micile incendii din bucătărie. Cafetierea sau filtrul de cafea se curăţă foarte uşor tot cu soluţie de bicarbonate. Apa cu bicarbonat se utilizează şi la desfundarea chiuvetei. De asemenea, petele de grădime, arsură, cafea sau ceai se vor curăţa mai uşor dacă se presară pe ele praf de bicarbonat, apoi se toarnă peste ele apă fierbinte. După câteva minute, obiectele se vor curăţa mai uşor. Soluţia curăţă şi petele de pe mobilă. Argintăria devine ca nouă dacă este curăţată cu bicarbonat. Petele de nicotină de pe mâini, mirosul de ceapă sau benzină dispare tot cu soluţie de bicarbonat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.