Cum arăta Paștele Blajinilor în 1941

Paștele Blajinilor nu este o invenție recentă, o tradiție deformată, cum încearcă unii să ne facă să credem, să ne facă să ne fie rușine de tradițiile noastre, de părinții și străbunii noștri, de noi înșine. Acest lucru îl probează o poză veche, făcută la un cimitir din Bucovina.

Administratorii paginii de facebook CASA MARE au postat o fotografie rară, care prezintă imaginea unui cimitir din Bucovina, realizată în 1941, în ziua de Paștele Blajinilor.

«Atrageți atenție ce au pe morminte; 24 de pomeni care simbolizează cele 24 de vămi, ele fiind strict tradiționale, din pască, ou roșu și o lumină! Atât!», scrie CASA MARE.

„Oul roșu pus pe mormânt simbolizează Paștele, iar cozonacul — trupul lui Iisus Hristos. Asupra cozonacului punem o lumânare din ceară, nicidecum din altă materie, pentru că ceara este adunată de cea mai curată ființă de pe pământ — albina, din mireasma florilor, cea plăcută lui Dumnezeu, precum și mirul cel mirositor adus de femeile mironosițe», mai precizează CASA MARE.

«Pomenile erau date doar celor nevoiași, nu între rude, ca pomana să nu să se întoarcă de unde a pornit. Fără mese copioase și chiar fără mese, fără îngrădiri din metal, ca să ai pe unde păși. Și, ca în imagine, să te vezi cu oamenii… iarba pe morminte nu beton!!!», mai scrie CASA MARE, făcând o comparație între felul în care este marcat acum Paștele Blajinilor și cum era marcat în 1941.

1 Trackback / Pingback

  1. Cum arăta Paștele Blajinilor în 1941 | Moldova 24

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.