Banii europeni și autoritățile locale

Doleanţa a fost exprimată în cadrul unei întâlniri a edililor cu ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, care a avut loc la Soroca. La rândul ei, Ulrike Knotz a menţionat că ţara sa este gata să susţină financiar diverse proiecte, doar că fiecare localitate trebuie să-şi identifice foarte clar priorităţile, relatează Mesager.
Edilii locali solicită modificarea legislaţiei în vigoare. Ei spun că resursele financiare ar trebui să ajungă direct la beneficiari. Pentru aceasta, declară ei, au nevoie de suportul partenerilor de dezvoltare.

„Sperăm ca propunerile care au parvenit din partea autorităţilor locale să fie auzite şi de autorităţile externe şi să vină cu propuneri ca să fie modificate unele legi naționale. Este nevoie de o colaborare directă între autorităţile locale, ca toate investiţiile sociale să ajungă indirect la instituţia preşcolară sau la vreo instituţie de învăţământ”, a declarat primarul orașului Soroca, Victor Său.

Administrația raionului Soroca își dorește ca de acum încolo, distanța de sute de kilometri dintre Republica Moldova și Germania să se micșoreze, prin lansarea unor proiecte comune, implementate în parteneriat cu localităţile nemţeşti.

„La noi în oraş funcţionează două întreprinderi care conlucrează direct cu Germania. Ne-am dori nişte relaţii de colaborare cu unele localităţi din Germania. Discutăm şi aspectul creării întreprinderilor mixte, unde s-ar crea şi locuri noi de muncă”, susține președintele Consiliului raional Soroca, Ghenadie Muntean.

Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Ulrike Knotz, le-a sugerat edililor locali să se concentreze pe proiecte care pot contribui la dezvoltarea locală. Din acest punct de vedere, diplomata şi-a exprimat siguranţa că anume potenţialul turistic al raionului Soroca ar trebui valorificat la modul cel mai serios, dar şi proiectele transfrontaliere.

Şi în 2017, Ambasada Germaniei oferă granturi pentru susţinerea proiectelor mici. De regulă, valoarea suportului financiar este de până la zece mii de euro.

2 Comments

  1. Matinca banii europeni degraba o sa se termine )). Dodon semneaza azi tratat de colaborare cu Uniunea Euroasiatica. ii jale cu pro-europenii ((

  2. Încă o dovadă în plus că RM trebuie să-și continue drumul spre UE, doar așa vom putea crește și dezvolta, nici un fel de uniune vomală unde vrea Dodik să ne ducă. Nu credeam că o să spun asta vreodată, da acum cei de la PD sunt unicii care îi pot să-i pună căpăstru lui Dodon și să ducă Moldova cît mai aproape de UE

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.