Rolul Marii Britanii în securitatea europeană este ”necondiționat”

Contribuția Marii Britanii la securitatea europeană este ”necondiționată”, a declarat ministrul de externe britanic, Boris Johnson, pentru un ziar francez, negând speculațiile potrivit cărora guvernul său a lansat o amenințare voalată privind reducerea cooperării dacă nu va fi încheiat niciun acord comercial post-Brexit, relatează sâmbătă Reuters.

”Cooperarea noastră în lupta împotriva infracționalității și a terorimsului va fi slăbită dacă Marea Britanie părăsește blocul comunitar fără un nou acord privind comerțul și alte probleme”, se arată într-o scrisoare adresată miercuri de premierul Theresa May Uniunii Europene.

Întrebat într-un interviu pentru Le Figaro dacă Marea Britanie încearcă să folosească cooperarea în domeniul securității ca obiectul unui troc în cadrul negocierilor pentru a încheia un acord comercial cu UE, Johnson a declarat : ”Nu, deloc.”

”Considerăm contribuția istorică a Regatului Unit la securitate și stabilitate Europa ca fiind necondiționată”, a declarat oficialul britanic în interviul publicat sâmbătă.

”Vom menține această contribuție, de care beneficiază toată Europa și lumea. Este în interesul nostru și în interesul altora și sperăm că aceasta va fi una dintre componentele parteneriatului nostru profund și special cu UE”, a subliniat ministrul britanic.

Ministrul de externe pentru Brexit David Davis a afirmat de asemenea joi că declarațiile premierului britanic nu constituie o amenințare.

”Aceasta este o declarație a faptului că aceasta ar fi dăunător pentru ambele părți (Marea Britanie și UE) … dacă nu ajungem la un acord. Este un motiv pentru a ajunge la un acord”, a subliniat el.

În pofida acestor asigurări, afirmațiile premierului May au fost larg interpretate ca o amenințare voalată de ambele părți ale Canalului Mânecii.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.