Stop manipulare! Televizorul este un cal troian strecurat în casa fiecăruia dintre noi

Cineva m-a întrebat zilele trecute dacă mă uit la televizor.

– Nu, i-am răspuns.

– De ce?

– Pentru că se uită el la mine.

Televizorul este un cal troian strecurat în casa fiecăruia dintre noi. Ca să ne (dez)informeze, ca să ne manipuleze, ca să modeleze gusturile, opiniile politice şi – tot ce e posibil – ca să ne supravegheze.
E iarnă. E frig. Iar frigul vine şi dinspre televizor.

Din cele aproape 200 de posturi de televiziune la care au acces basarabenii, 196 sunt ruseşti, scrie Nicolae Dabija în Literatura și Arta.

Din motiv că televiziunile ruseşti nu fac jurnalism, ci propagandă, Guvernul Ucrainei a interzis difuzarea acestora pe teritoriul ei.

Audiovizualul nostru nu e deranjat deloc de faptul că seară de seară telespectatorul e minţit, manipulat, terfelit „profesionist”.

Securitatea informaţională este una dintre priorităţile unui stat. Şi doar nu a unuia ca al nostru. Care nu e stat. Ci un apendice al televiziunilor de limbă rusă.

Propaganda Kremlinului s-a bazat mereu pe minciună. Este de notorietate cazul cu bombardamentul din 1939 al capitalei Finlandei de către aviaţia sovietică. Veaceslav Molotov a relatat atunci că bombele ar fi invenţii ale propagandei burgheze, iar bombardierele ruseşti fotografiate deasupra capitalei finlandeze, Helsinki, n-au făcut decât să lanseze „saci cu alimente” pentru proletariatul finlandez, pe care guvernul Finlandei îl ţine flămând. Chit că din cauza acelor „colete cu mâncare” au murit zeci de bărbaţi, femei şi copii, iar sute de clădiri au fost făcute una cu pământul, noteaza Nicolae Dabija.

Din păcate, tradiţia propagandei sovietice bazate pe fals şi minciună continuă, fiind preluată cu succes de către mass-media rusească de azi.

Televiziunile: NTV (cu Iurie Roşca, propagandist antieuropean şi prorus), Accent TV (cu agitaţie antimoldovenească şi prorusească), MIR-24 (cu tirade contra Ucrainei şi a conducerii ei „banderoviste”), SOIUZ (cu emisiuni ruseşti, care ne demonstrează că Dumnezeu e rus), RBK (ce ţară minunată e Siberia, care vă aşteaptă s-o populaţi) ş.a., de ani de zile picură otravă dulce în subconştientul cetăţeanului nostru şi aşa destul de derutat.

Timp de doi ani de zile, toate ca una, televiziunile moscovite spuneau telespectatorului nostru că din băncile din Republica Moldova a fost furat un miliard de euro, care a fost dus de hoţii noştri în România.
Iată însă că un nou raport Kroll de săptămâna trecută anunţă că miliardul a fost depus, sub diverse forme, de către hoţii lor, în bănci din Federaţia Rusă şi în câteva din fostele republici sovietice: Letonia, Estonia etc., şi niciun cent n-a ajuns în România.

Acum nu ne rămâne decât să cerem Federaţiei Ruse să restituie miliardul! Acolo se află acesta.

Sunt foarte curios să aflu cum vor reacţiona autorităţile ruse la cererile pe care urmează să le formuleze conducerea de la Chișinău de restituire a miliardului furat, dar – şi televiziunile ruseşti, care timp de doi ani la rând au minţit cu hoţiile ruseşti telespectatorul şi concetăţeanul nostru.

Acum la acest miliard se adaugă şi alte 7 miliarde de dolari, pe care Dodon s-a obligat că Republica Moldova le va plăti în contul datoriilor la gaze ale Transnistriei, ca astfel să putem construi socialismul pe ambele maluri ale Nistrului.

Se ştie că în fosta URSS au fost exterminaţi 66 de milioane de cetăţeni: fiecare al patrulea a avut de suferit.
Dar televiziunile, posturile de radio şi ziarele ruseşti ne anunţă că anume atunci noi, moldovenii, am fi fost cei mai fericiţi.

Şi pledează pentru realizarea ideii preşedintelui rus Putin, cea de refacere a fostei URSS. Dacă te uiţi la televizor, descoperi că minciuna poate fi şi foarte candidă. „Îngerul” Vladimir Putin e întrebat de un prezentator la postul ORT:

– Dumneavoastră aveţi numai calităţi, dar am vrea să ştim dacă aveţi şi vreun defect?

– Da. Am: sunt prea bun.

– Numai unul?

– Mai am câteva. Altul ar fi că sunt prea generos.

– Şi un altul?

– Am prea multă încredere în oameni.

Acestea trei ar fi argumentele lui de ce îşi asasinează adversarii politici sau îi pune la dubă, de ce bombardează Siria, de ce omoară oameni în Ucraina, de ce crede „sincer” în transnistrizarea Republicii Moldova cu concursul lui Dodon.
Ruşii l-au ales preşedinte pe Putin tocmai pentru că le seamănă: nici ei nu au niciun defect.

Cel puţin aceasta e impresia pe care ţi-o lasă cele câteva sute de posturi de televiziune ruseşti, care sunt recepţionate pe teritoriul republicii noastre.

Iar televiziunile Federaţiei Ruse, la acestea se adaugă şi cele din Transnistria, fac propagandă prorusească, antiucraineană, antiamericană, antieuropeană, deci şi antiromânească, adică antimoldovenească.

Ele sunt redifuzate pe frecvenţele noastre şi au acoperire naţională.

La RTR, Iuri Zadornov ne anunţă: „Moldoveanul nu e o naţionalitate, ci un diagnostic”.

La STS a fost difuzat un film despre războiul din Transnistria, unde falnicii ostaşi ai Armatei a 14-a se confruntă cu armate de… ţigani, care vin la război cu şatrele şi ghiocul.

Emisiunile de divertisment atrag într-o capcană telespectatorul, care înghite fără probleme propaganda rusească.
Omul nostru simplu devine dependent de emisiuni ca „Pole ciudes” sau „Velikaia Rus`” a lui Nikita Mihalkov, ca de un drog. Cunoscutul cineast a afirmat în una dintre emisiuni că adevărul e indecent, de prost gust, pute şi enervează pe toată lumea.

Iată de ce ruşii ar trebui să iubească minciuna. Ea e mai convenabilă, e cuviincioasă şi plăcut mirositoare, mai ales pentru cei care s-au născut cu ea în casă, inclusiv pentru moldoveni. Şi aici le vin în ajutor televiziunile ruse.

Acestea nu fac decât să îndobitocească şi mai mult un popor expus unei propagande străine de neam care ţine mai mult de 75 de ani.

Toate buletinele de ştiri şi emisiunile analitice cu participarea politicienilor ruşi sunt emisiuni de propagandă şovină, de manipulare a telespectatorului, de argumentare a crimelor ruse din Ucraina de Est, Cecenia, Siria, Abhazia, Osetia de Sud, Karabah, Transnistria…

Ele antrenează în moldoveanul nostru mai puţin instruit mândria de a fi slugă, cu fraze pompoase de „drujba narodov” sau cu ode consacrate defunctei URSS.

Posturile TV europene sunt difuzate de către reţelele de cablu doar în traducere rusească. Niciun post european nu e transmis în limba majorităţii populaţiei. Proprietarii reţelelor de televiziune prin cablu afirmă, obraznic, că toţi moldovenii (inclusiv sugacii) ştiu ruseşte, de aceea preferă să le dea în limba celor 4,8% de ruşi, câţi sunt aceştia, fără Trsnsnistria, în toată republica.

De ce Audiovizualul nu-şi exprimă opinia în acest sens?

De ce suntem umiliţi în acest hal fără de hal în propria noastră ţară?

Un stat trebuie să-şi asigure securitatea informaţională. Nu e vorba de limitarea libertăţii de exprimare şi accesul la informaţie, ci de limitarea minciunii agresive şi a informaţiei contrafăcute, anexate politicii.

La televiziunile franceze e interzis să se spună sau să se arate lucruri denigratoare despre Franţa.

De ce redactorilor din Chişinău ai televiziunilor moscovite li se permite să ne înjure zi de zi? Priviţi un buletin de ştiri difuzat de Accent TV sau NTV şi o să descoperiţi un cu totul alt buletin de ştiri decât cele puse pe post de Moldova-1 sau PRO TV, de exemplu, mai scrie Dabija.

Prezenţa covârşitoare a televiziunilor kremlineze, a posturilor de radio, a presei ruseşti nu este decât o strategie geopolitică a Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

Să fi pierdut noi deja războiul informaţional pe care ni l-a declarat Federaţia Rusă înaintea celuilalt, cu tancuri şi soldaţi, pe care ni-l pregăteşte la Tiraspol?

Acest lucru nu merită oare să pună pe gânduri şi autorităţile noastre?

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.