Discuţii contradictorii asupra Legii cu privire la protecţia datelor cu caracter personal

În timp ce jurnaliştii susţin că autorităţile interpretează eronat şi aplică abuziv Legea cu privire la protecţia datelor cu caracter personal, reprezentanţii statului consideră că măsurile trebuiau impuse. Declaraţiile contradictorii au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV7, transmite IPN.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, susţine că autorităţile au creat o problemă artificială ce ţine de protecţia datelor cu caracter personal pentru a îngrădi accesul jurnaliştilor la informaţie. „Nu exclud că unii jurnalişti mai comiteau abuzuri privind datele cu caracter personal. Însă aceste abuzuri nu erau atât de frecvente precum încearcă să le prezinte instituţiile statului. Legea cu privire la protecţia datelor cu caracter personal este aplicată abuziv şi îngrădeşte pentru jurnaliştii de investigaţie accesul la informaţie”, a declarat Macovei.

Jurnalista Mariana Raţă, la fel, consideră că autorităţile statului au depăşit limita în ceea ce priveşte aplicarea Legii cu privire la protecţia datelor cu caracter personal. „Legislaţia prevede că participanţii la proces sunt în drept să adreseze instanţei cereri privind secretizarea procesului. Nu înţeleg care este sensul secretizării orarului şedinţelor de judecată?”, a declarat ea.

Pe de altă parte, reprezentanţii statului au declarat în cadrul emisiunii că s-au făcut unele cedări, însă trebuie să fie asigurată respectarea Legii cu privire la protecţia datelor cu caracter personal. Astfel, viceministrul justiţiei, Nicolae Eşanu, a comunicat în cadrul emisiunii că a fost restabilită opţiunea de căutare a dosarelor pe site-l instanţelor de judecată după numele participanţilor la proces. Cât priveşte publicarea deciziilor judecătoreşti, a fost format un grup de lucru care urmează să identifice soluţii.

Sergiu Bozian, șef-adjunct de direcție la Centrul Național pentru protecția datelor cu caracter personal, a comunicat că angajaţii instituţiei pe care o reprezintă vor merge în acest an pe la toate structurile de stat pentru a oferi explicaţii cum trebuie să fie aplicată Legea.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.