Moldovenii au spus STOP Ucrainei, Poloniei, Federației Ruse și Germaniei

Moldova a impus restricție la importul de carne de pui din mai multe regiuni ale Ucrainei, Poloniei, Federației Ruse și Germaniei, unde a fost semnalată gripă aviară. Interdicțiile anunțate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor se aplică atât în raport cu agenții economici, cât și cu persoanele fizice care traversează frontiera de stat.

Perioada pentru care se aplică interdicția va varia în funcție de zonă și de acțiunile pe care le întreprind autoritățile din zona respectivă pentru a elimina virusul. Precizările în cauză au fost făcute pentru IPN de către directorul adjunct al ANSA, Vsevolod Stamati.

Pentru a putea importa carne de pui, agenții economici trebuie să prezinte la vamă certificate de proveniență care confirmă salubritatea mărfii. În cazul persoanelor fizice, dacă nu au acte oficiale privind proveniența mărfii, nu vor putea trece cu carne de pui în Republica Moldova.

Lista zonelor din care se interzice importul de carne și perioada de interdicție este actualizată săptămânal. Informația este plasată pe site-ul ansa.gov.md în funcție de notificările pe care Moldova le primește de la Organizația Mondială a Sănătății Animalelor.

De notat, circa 50% din consumul de carne de pui din Republica Moldova este acoperit din importuri, o cotă substanțială revenindu-i Ucrainei (47% din importul de carne de pui).

Vsevolod Stamati a menționat, în alt context, că și Republica Moldova este monitorizată la nivel internațional cu privire la cazurile de boli care apar în țară. Oficialul aduce exemplul pestei porcine africane. Republica Moldova nu poate exporta actualmente carne de porc din această cauză. Dar dacă nivelul sanitar este menținut corespunzător timp de un an și nu se înregistrează cazuri noi de boală, atunci Moldova va avea dreptul de a exporta carne de porcine din noiembrie 2017.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.