Copiii din Moldova sunt supuși tot mai des violenței

În primul semestru al anului de studii 2016-2017 au fost înregistrate aproape șase mii de cazuri de violență asupra elevilor, cu o mie mai mult față de semestrul întâi al anului precedent de studii.

Angajații din sistemul educațional au raportat, în perioada septembrie-decembrie, 5.642 de cazuri de violență asupra copilului, ce au avut loc în familie, în școală sau în alte locuri din comunitate, potrivit datelor prezentate de Ministerul Educației cu ocazia marcării, în 30 ianuarie, a Zilei Internaționale a Nonviolenţei în Școală. ”Față de primul semestru al anului precedent de studii, numărul cazurilor raportate în semestru întâi al anului academic 2016-2017 a crescut cu 960, ceea ce reiterează creșterea spiritului de responsabilitate civilă în rândul membrilor comunității educaționale”, a declarat Rodica Josanu, șefă a Secției juridice a Ministerului Educației.

Cele mai multe cazuri, 2866, se referă la violența fizică, alte 1306 – la violența emoțională, iar 1278 – la neglijare. De asemenea, au fost semnalate 167 de cazuri de exploatare prin muncă și 25 de cazuri de abuz sexual.

Profesorii și directorii instituțiilor de învățământ au obligația să sesizeze autoritățile tutelare și alte instituții ale statului, atunci când un copil este în situație de risc. În anul 2017 Ministerul Educației planifică elaborarea unui ghid privind politica de protecție a copilului în instituțiile de învățământ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.