Un pas important spre achiziții transparente de energie electrică în Moldova

Secretariatul Comunității Energetice și Ministerul Economiei din Republica Moldova au finalizat instrucțiunile pentru achiziția anuală de electricitate, transmite IPN. Instrucțiunile în cauză sunt apreciate ca fiind de o importantă majoră pentru piețele cu un număr limitat de furnizori.

Într-un comunicat publicat pe pagina sa electronică, organizația internațională preciză că achizițiile de electricitate vor fi monitorizate de un Grup de Observatori format din reprezentanți ai Guvernului, reprezentanți ai Secretariatului Comunității Energetice şi ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Grupul de observatori va urmări ca procesul de achiziție a energiei electrice să fie transparent şi fără discriminări.

Un punct din instrucțiunile elaborate prevede că, la etapa negocierilor, aplicații selectați își pot îmbunătăți ofertele financiare.

„Ministerul Economiei a fost deschis şi cooperant cu noi chiar de la început. Speranța noastră este că acest set de instrucţiuni va oferi mai multă transparenţă şi legitimitate procesului de achiziţie de energie electrică în condiţiile specifice a pieţei moldoveneşti”, a subliniat directorul adjunct al Secretariatului Comunității Energetice, Dirk Buschle.

„Este primul pas, iar noi vom folosi experiența din primul proces de achiziţii pentru a îmbunătăți achizițiile următoare”, a mai spus acesta.

Instrucțiunile urmează procedura de aprobare de către Ministerul Economiei și vor fi aplicate din această lună.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.