Democrații s-au reunit la congres: Invitații din străinătate și-au prezentat mesajele de susținere

Aproximativ 1000 de delegați din toate raioanele țării, membri ai Partidului Democrat din Moldova, s-au reunit în această dimineață în Chișinău, la Congresul VIII al formațiunii.

Evenimentul se desfășoară la Palatul Republicii. La congres participă și invitați din partea altor partide politice, reprezentanți ai mediului academic și cultural, precum și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, se arată într-un comunicat de presă al PDM.

Totodată, oaspeți de seamă din partea mișcării social-democrate internaționale au venit să salute evenimentul Partidului Democrat: Luis Ayala, secretarul general al Internaționalei Socialiste, Victor Ponta, vicepreședinte al Internaționalei Socialiste, Președinte al Comisiei Afaceri Europene din Parlamentul României, Sonja Lokar din partea Partidului Socialiștilor Europeni, precum și mai mulți lideri de social democrați din Georgia, Ucraina și România, se arată în comunicatyul PDM.

Punctul principal pe agenda congresului de astăzi este alegerea noii conduceri a PDM – președintele partidului, prim-vicepreședintele și Consiliul Politic Național. De asemenea, în cadrul întrunirii se va adopta noul statut al partidului și va fi votată rezoluția politică a PDM.

Primul discurs a aparținut secretarului general al Internaționalei Socialiste, Luis Ayala. În mesajul său, liderul Internaționalei Socialiste a felicitat PDM pentru fermitatea cu care promovează idealurile social-democrației.

”Social democrația a fost și este o forță a transformării. Grație eforturilor oamenilor cum sunteți voi, populația Terrei se bucură de libertăți. Astăzi, ne ciocnim cu noi provocări, noi sarcini. Este important să promovăm în continuare pacea într-o lume cu multe conflicte, să asigurăm egalitatea. Sunt mândru de rolul și angajamentul PDM – Republica Moldova, ca și orice stat membru al UE, trebuie să meargă mai departe pe calea integrării UE. Trebuie să-i înfrângem pe cei care caută interesele proprii, iar noi, social-democrații, trebuie să avem grijă de interesele tuturor, a oamenilor”, a declarat Luis Ayala.

Al doilea discurs i-a aparținut lui Victor Ponta, vicepreședinte al Internaționalei Socialiste, Președinte al Comisiei Afaceri Europene din Parlamentul României. Un bun prieten al Republicii Moldova și al PDM, Victor Ponta i-a încurajat pe democrați să continue acțiunile importante pentru țară. ”Este foarte important să aveți un Guvern care iubește Republica Moldova. Vă felicit că ați reușit, în 2016, să treceți țara de momente grele. PDM trebuie să fie și mai departe partidul care guvernează pentru oameni, pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Asta este cheia succesului a unui partid aflat la guvernare, care ține la interesul țării. Felicit PDM pentru tot ce ați făcut și vă asigur că vă voi sprijini în continuare din calitatea pe care o am”, a spus Victor Ponta.

A urmat un mesaj video de susținere din partea lui Serghei Stanișev, președintele Partidului Socialiștilor Europeni, care a dorit succes partidului în realizarea obiectivelor sale.

În continuarea intervențiilor aparținând vorbitorilor de peste hotare, s-a adresat Congresului PDM doamna Sonja Lokar, reprezentată a Partidului Socialiștilor Europeni și director executiv al Grupului din Europa Centrală și de Est pe probleme de gen. Doamna Lokar a subliniat că este o onoare să salute Congresul PDM în numele femeilor social-democrate.

”Sunt foarte puține partide social-democrate la guvernare în Europa. Dacă nu sunt social-democrații la putere, acestea sunt vești proaste pentru femei. Populismul, extremismul aduce exact opusul a ceea în ce noi democrații și social-democrații credem. Noi suntem pentru pace și egalitate. Iată de ce încurajăm Partidul Democrat să-și realizeze în continuare cele propuse”, a punctat Sonja Lokar.

Mesajele oaspeților din străinătate s-au încheiat cu discursul lui Dmitri Tskitishvili, președintele Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Georgiei. Social-democratul din Georgia a felicitat PDM pentru susținerea consecventă a vectorului european al Republicii Moldova.

Un mesaj video a transmis și deputatul european Victor Boștinaru, care a îndemnat PDM să promoveze cele mai bune soluții pentru țară.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.