Apelul Președintelui Nicolae Timofti către reprezentanții mass-media și oamenii de creație

Aș vrea, din start, să constat că elita unei societăți este construită și modelată în principal, de către oameni de cultură și artă, formatorii de opinie, iar acolo, unde aceștia nu sînt auziți și văzuți, spiritul comunității moare ca un vlăstar fără de lumină.

Anume domniilor voastre vă revine sarcina de a „salubriza” falsurile și non-valorile – sub aspect istoric, cultural, literar, creativ.

Mai mult chiar! Oricînd, în cazul în care ar putea să se revină la subiectele de identitate, limbă, istorie, de puterea inteligenței și a cunoștințelor dumneavoastră va depinde cît de mic sau cît de mare poate fi răul generat de puterea politică.

Sper să aveți sub protecție, și de astăzi încolo, izvoarele culturii noastre, limba română, rădăcinile noastre istorice.

Toți împreună – cetățeni simpli, oameni de cultură, ziariști, cei care alcătuiți nucleul intelectual al unei societăți – trebuie să cultivăm spiritul național, la fel cum țăranii cultivă pămîntul.

Gradul de democratizare a unei societăți se estimează în funcție de cît de liberi în exprimare, independenți, nepărtinitori și obiectivi sînt reprezentanții mass-media. Rolul și responsabilitatea presei este unul enorm într-o societate care se vrea a fi democratică.

Sînt două fenomene, a căror prezență sau absență îi pot rezerva un loc de cinste unui ziarist în societate sau, dimpotrivă, îl marginalizează spre stîlpul infamiei și al disprețuirii: apelul la conștiința individuală, la etică și moralitate.

Or, după cum a menționat, recent, și Suveranul Pontif, Papa Francisc, jurnalismul care se bazează pe bîrfe și zvonuri reprezintă o formă de „terorism”. „Jurnalismul nu ar trebui să fie folosit ca armă de distrugere împotriva persoanelor sau chiar a popoarelor”.

Un jurnalist scrie cu sufletul său, dar trebuie să citească cu sufletul altora. Să știți că un cuvînt, scris, spus, poate provoca o hemoragie mai mare decît cel mai ascuțit tăiș.

Mi-e greu să vă spun de cîte ori am simțit acest tăiș, dar, din respect pentru meseria voastră, în spiritul valorilor democratice, nu v-am arătat nici rana, nici sîngele și nici măcar nu port pică nimănui.

Un jurnalist nu scrie pentru azi, pentru mîine. Un ziarist face istorie, dar ce istorie poți face din linșaj mediatic, din minciună și manipulare?!

Toți avem nevoie de onestitate și corectitudine. Iar dacă presa se încadrează în acești parametri ai moralității, o societate are doar de cîștigat.

Vă urez multă inspirație, succese în activitatea dumneavoastră, care să dea numai roade necompromise. Să aveți suficientă răbdare, înțelepciune și informație pentru a prezenta adevărul și frumosul, dar și a stigmatiza răul din societatea noastră.

/Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti/

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.