Învingătorii concursului Moldova Eco-Energetică 2016

Iniţiativele de dezvoltare a tehnologiilor eco-energetice în Moldova sunt atractive nu doar pentru sectorul privat, dar şi pentru sectorul public. Toate proiectele participante la concursul naţional Moldova Eco-Energetică demonstrează că ţara este capabilă să dezvolte domeniul energiei regenerabile. Astfel de aprecieri au fost făcute la Gala Moldova Eco-Energetică, desfăşurată vineri seara, unde 16 proiecte de succes în utilizarea şi promovarea energiei regenerabile şi a eficienţei energetice au fost premiate cu câte 1000 de euro, transmite IPN.

48 de dosare s-au înscris în Competiţia Moldova Eco-Energetică, ediţia 2016. Proiectele inovative în utilizarea şi promovarea energiei regenerabile şi eficienţei energetice au fost depuse de persoane fizice, instituţii publice, companii private, reprezentanţi ai societăţii civile, mass media.

Printre ideile implementate premiate sunt proiecte în domeniul energiei geo-termale, energiei solare termice, energiei solare fotovoltaice, bio-energie, eficienţei energetice în gospodării private şi în sectorul industrial. Au fost premiate şi iniţiative ale mass-media de a promova domeniul eco-energetic.

Octavian Calmâc, viceprim-ministru și ministru al economiei a remarcat că în ultimii ani s-a redus cu 8% dependența țării de importurile de energie. „Acest fapt se datorează în primul rând entuziaștilor din sectorul privat, care au înțeles potențialul enorm al domeniului pentru propriile afaceri și pentru bugetul familiei”, a declarat oficialul.

Organizatorii au prezentat proiecte de succes prin care instituţiile publice îşi asigură, spre exemplu, necesarul de apă caldă menajeră utilizând energia solară. În sectorul privat mai multe companii utilizează energia geo-termală pentru a-şi încălzi sau a-şi răcori încăperile, alte companii folosesc biocombustibil din deşeurile pe care le produc economisind astfel sute de mii de lei.

Directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE), Mihai Stratan, a menţionat că, de şase ani, acest eveniment scoate în evidenţă cele mai bune proiecte din domeniul eficienţei energetice. „Toţi iubesc mierea, dar puţini cunosc cum arată albinele, iar aici noi avem un stup întreg de albinuţe care fac împreună un lucru mare ca să devenim mai independenţi energetic”, a spus Mihai Stratan.

Competiţia Moldova Eco Energetică este cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în domeniile energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Concursul Moldova Eco Energetică este organizat de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, sub egida Ministerului Economiei, la iniţiativa şi în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă din Moldova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.