Profesorul Adrian Ivan: România trebuie să susțină în continuare parcursul european al Republicii Moldova

România trebuie să susțină parcursul european al Republicii Moldova, în ciuda faptului că alegerile prezidențiale au fost câștigate de candidatul pro-rus Igor Dodon. Și aceasta în condițiile în care Federației Ruse îi convine să mențină actuala situație, în care Transnistria are un stat neclar, iar Găgăuzia se bucură de o autonomie largă, spune profesorul universitar Adrian Ivan, director al Școlii Doctorale a Academiei Naționale de Informații și director al Departamentului de Istorie Contemporană și Studii Internaționale din cadrul Universității Babeș-Bolyai, scrie clujinsider.ro.

România nu trebuie să renunțe la condițiile care garantează avansul spre Europa și respectarea regulilor democrației și statului de drept, este de părere profesorul universitar Adrian Ivan.

Din punct de vedere geopolitic, alegerea lui Igor Dodon a schimbat jocul internațional în care este implicată Republica Moldova. Acum, problema gestionării situației de la Chișinău cade mai mult în sarcina Federației Ruse decât în cea a Uniunii Europene. Iar Rusia nu va avea o situație ușoară, din cauza controverselor legate de prezența ciudat de mare la urne a alegătorilor din Transnistria și de sabotarea votului cetățenilor moldoveni din Diaspora, mai spune profesorul Adrian Ivan.

Profesorul Adrian Ivan mai crede că politica externă a Rusiei va rămâne în registrul raționalității, de aceea este posibilă schimbarea unor nuanțe din jocul de putere mondial, însă fără să existe cutremure majore, în ciuda schimbărilor de la Casa Albă și a Brexitului.

1 Comment

  1. Eu spun că ar fi mai bine să-și păstreze afirmațiile nu să le posteze precum Dodon emfatic și sentențios că un inchizitor,Molotovia nu trebuie ajutată!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.