Peste 50% dintre buletinele de vot de peste hotare au rămas neutilizate

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, peste 50 la sută dintre buletinele de vot care au fost expediate la secțiile de votare deschise în afara țării au rămas neutilizate.

Astfel, în turul II al scrutinului prezidenţial au fost recepționate 288 850 buletine de la cele 100 de secții de votare deschise peste hotarele țării, ceea ce constituie cu 6,4 la sută mai multe buletine în comparație cu primul tur de scrutin. Potrivit CEC, dintre acestea nu au fost utilizate 153 135 buletine de vot, ceea ce reprezintă aproximativ 53 la sută, transmite sputnik.md.

Totodată, MAEIE precizează că în comun cu Biroul pentru Relații cu Diaspora prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ”a depus efort să informeze cetățenii privind lista secțiilor de votare deschise şi direcționarea către cele mai apropiate secții de votare”.

În privința buletinelor de vot dispărute, care trebuiau să ajungă la Lisabona, Ministerul a precizat că pentru a le garanta cetățenilor dreptul la vot au solicitat Comisiei Electorale Centrale tipărirea unui nou tiraj, care a ajuns în seara zilei de 12 noiembrie la secția de votare numărul 385. De asemenea, MAEIE a precizat că a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru stabilirea circumstanțelor care au dus la apariția acestei situații. Potrivit datelor oficiale, numărul cetăţenilor aflaţi peste hotare care s-au înregistrat în prealabil este de 3 570, iar numărul alegătorilor care au participat la scrutinul din 2014 a fost de 73 290 de alegători.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.