VIDEO Cum Maia Sandu lasă un bătrîn cu ochii în stele

Maia Sandu a reușit într-o lună de campanie să devină mai populistă decât toți contracandidații săi la un loc, sau încă nu știe care sunt, de fapt, atribuțiile președintelui.

În cadrul unui eveniment organizat joi la monumentul lui Ștefan cel Mare aceasta a excelat în promisiuni, o mare parte dintre acestea care nu țin de competența președintelui, dar imediat ce a terminat conferința și s-a pornit pe străzile Chișinăului, i-a întors spatele unui bătrân, în timpul unei discuții, doar pentru că acesta nu era de acord cu ea. Și asta la doar câteva minute după ce a promis că dacă ajunge președinte va asigura coeziunea în societate, transmite democracy.md.

Prima prioritate a Maiei Sandu este „să curăț clasa politică și instituțiile statului de corupți și hoți”. În acest sens ea a declarat că va începe cu funcția de procuror general” pe care îl voi numi doar în cadrul unui concurs corect la care să participe oameni onești și integri”. În primul rând, este de menționat că deja concursul pentru selectarea candidaților la funcția de procuror a avut loc. Da, într-adevăr, noua lege cu privire la procuratură prevede că procurorul general va fi numit de șeful statului. Doar că, deocamdată, nu a fost modificată Constituția pentru ca prevederea să intre în vigoare. Dar chiar dacă presupunem că Legea supremă va fi modificată, președintele va numi în funcție candidatura propusă de Consiliul Superior al Procurorilor. Da, șeful statului va avea dreptul să respingă candidatura o dată, dar dacă CSP o va propune din nou, președintele va fi obligat să o numească. Astfel, președintele nu poate numi procurorul general din capul său, așa cum spune Maia Sandu.

„Toate persoanele pe care le voi numi eu în funcție – judecători, primul-ministru – vor fi persoane care și-au demonstrat integritatea și onestitatea”, a mai spus Maia Sandu. Da, într-adevăr, este o intenție nobilă. Doar că iarăși nu președintele decide.

Procedura de numire a judecătorilor este similară cu cea de numire a procurorului general. Doar că în cazul magistraților, candidatura lor este propusă de Consiliul Superior al Magistraturii. Președintele poate refuza o singură dată o candidatură.

Ce ține de prim-ministru, președintele are mai mult un rol simbolic. El propune candidatura premierului și nicidecum nu el îl numește. Iar potrivit unei hotărâri mai vechi a Curții Constituționale, președintele este obligat să propună candidatura care, la rândul său, i-a fost propusă de o majoritate parlamentară.

Alte priorități ale Maiei Sandu sunt investigarea furtului miliardului și asigurarea coeziunii în societate.

Însă, imediat ce și-a anunțat prioritățile, candidata a pornit un tur pe străzile Chișinăului. La scurt timp a fost acostată de un bătrânel care avea alte viziuni politice decât cele ale Maiei Sandu. Iar candidatul la funcția de „părinte al națiunii” și care a promis asigurarea coeziunii, pur și simplu i-a întors spatele și a plecat mai departe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.