Victoria lui Trump asupra alegerilor din Moldova

Victoria senzațională a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA a demonstrat întregii lumi câteva lucruri mai puţin evidente până la acest moment.

Primul: Tehnologiile IT și alte mijloace moderne de influențare a electoratului s-au consumat. Să ne amintim că de partea Hillary Clinton a fost nu doar întreaga forță a presei americane, reprezentanții vedetelor din showbiz și alte personalități marcante.

Al doilea: Victoria lui Trump în SUA va influența în curând raportul geopolitic de forțe. E foarte probabil ca adversarii de altădată să devină prieteni, iar prietenii — dușmani. Desigur, nu vorbesc neapărat de o schimbare radicală a vectorului politic al SUA. Acest lucru este imposibil, dacă ţinem cont că în această țară există un sistem clar și funcțional. Însă ceea ce s-a întâmplat în această noapte a demonstrat că în confruntarea dintre establishment-ul american și societate, victoria a fost de partea celei din urmă. Probabil, cetățenii americani au obosit de conflictele dintre mai marii acestui stat.

În mandatul lui Trump ne-am putea aștepta la o restabilire a relațiilor ruso-americane În acest context, merită atenţie unele declarații ale proaspăt alesului președinte al Statelor Unite despre restabilirea deplină a relațiilor ruso-americane. Într-un interviu oferit publicației italiene Corriere della Sera, acesta a declarat că este gata să-l invite pe Vladimir Putin la Washington.

„Nu am nicio problemă în această privință. Pot face acest lucru”, a declarant Trump, răspunzând la o întrebare a influentei publicații, care a publicat un amplu interviu cu acesta.

Trump a comentat declarația lui Vladimir Putin, făcută în cadrul forumului economic internațional de la Sankt Petersburg, președintele rus afirmând: „Domnul Trump a declarant că este gata să restabilească relațiile ruso-americane. Nu e nimic rău aici? Salutăm acest lucru”. Trump a răspuns în comentariul său: „Cred că ceea ce el (Putin) a spus e corect. Cred că trebuie să menținem relațiile. Cred că trebuie găsirea unui numitor comun cu Rusia ar fi un lucru minunat și ar avea o influență pozitivă pentru întreaga lume”.

De ce am amintit atât de detaliat despre declarația lui Donald Trump privind disponibilitatea sa de a restabili relațiile ruso-americane? Pentru că în cazul în care acest lucru se va întâmpla, se vor schimba accentele și în politica europeană. În special, în ceea ce privește NATO.

Îmi revin în memorie declarațiile făcute de Donald Trump într-un interviu pentru New York Times: „Am câteva întrebări în ceea ce privește NATO. În primul rând, este o organizație învechită. Aceasta a fost înființată cu decenii în urmă, când eram o cu totul altă țară. Şi amenințarea era alta — Uniunea Sovietică, mult mai puternică decât Rusia modernă”.

Apropo, el a subliniat în continuarea acestui gând: „Puteți include sau exclude țările din NATO. Însă este nevoie să ne concentrăm asupra terorismului, care reprezintă astăzi principala amenințare. Anterior ați avut soldați și atunci când începeați un război, știați cine este inamicul. Astăzi habar nu avem cine e”. În afară de aceasta, Trump a atenționat că Statele Unite alocă astăzi resurse imense pentru finanțarea NATO.

Moldova iese din sfera de influență a occidentului Al treilea: Victoria lui Trumpa în SUA, în opinia mea, ar putea să aibă repercusiuni asupra alegerilor prezidențiale din Moldova. De ce? Din motivele enumerate mai sus. Atrageți atenția în ce măsură a fost acaparat internetul de către Maia Sandu pe ultima sută de metri a campanie. Uneori ai impresia că aceasta ar putea să se ivească şi dintr-o simplă priză electrică.

Se pare însă că internetul și tehnologiile IT nu mai au acea forţă de influenţă precum părea odinioară. Establishment-ul nostru, deşi este greu să-i califici astfel pe cei care consideră că fac parte din acesta, ca şi în SUA, au intrat într-un clinci cu societatea civilă din Moldova. Iată de ce rezultatul de astăzi din SUA, probabil, vor lovi dureros interesele acestora.

În afară de aceasta, după evenimentele din noaptea trecută, liderii statelor europene vor începe să se distanțeze de politica promovată anterior de SUA pe continentul european. Acest lucru presupune că statele europene vor scoate în prim plan interesele naționale, nu executarea unor sarcini abstracte impuse de aliații săi de dincolo de ocean. Procesului „pierderii interesului”, dacă mă pot exprima aşa, de către europeni va atinge și Moldova. De ce să cheltuieşti banii pentru un altstat, când trebuie să lupţi cu problemele importante aflate la ordinea zilei — migrația, criza bancară, consolidarea economiei etc. Ar trebui să ne așteptăm la îmbunătățirea relațiilor moldo-ruse? În același timp, în opinia mea, victoria lui Trump va permite îmbunătățirea relațiilor ruso-americane, care s-au deteriorat din cauza lipsei unei viziuni de perspectivă a fostei administrații. Anume în acest caz Moldova ar avea de câștiga. Relațiile tradiţionale moldo-ruse, care au ajunsă la un nivel critic, ar putea să obțină acum un nou conținut.

/Vladimir Novosadiuc/

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.