Reformele Maiei Sandu au dus și mai mult de râpă sistemul de învățământ

Așa-numitele reforme cu care fosta ministră a Educației Maia Sandu se laudă cu prima ocazie au făcut „o gaură” în sistemul de învățământ. Ori, mai mult, acestea au provocat mai multe daune și au adus prejudicii sistemului. Consilierul municipal din partea Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, a numărat joi, într-o conferință de presă, efectele vădit negative ale aflării actualului candidat PAS la conducerea ministerului Educației, transmite momentul.info.

Consilierul a trecut în revistă, în prim plan, reducerea cadrelor didactice și deci numărul impunător de profesori rămași fără loc de muncă. La fel, așa-numita optimizare a redus numărul de școli și a limitat accesul copiilor la studii, în 2011 fiind 1645 de instituții, în anul 2015 deja 1446 de instituții.

„Numărul de cadre didactice demise din sistemul de învățământ. Aici cifra este pur și simplu alarmantă. Ca să fie foarte clar, în 2012 , Filat cu Drăguțanu și cu Lazăr, sau cine era atunci pe la ministerul Economiei, își iau un angajament față de FMI ca să scoată din sistemul de învățământ 8000 de pedagogi. Și aici mă refer doar la cadre didactice, nu este vorba despre personalul auxiliar. Anul 2011, cadre didactice în sistemul de învățământ erau 48654. Anul 2015 – 39112. Deci minus 9542 de persoane din sistemul de învățământ”, a declarat consilierul, meționând că datele sunt oficiale.

Potrivit lui, cel mai mult a fost atins în acest sens sistemul de învățământ pe nivelurile primar și gimnazial, fiind vorba de mii de profesori. Și sistemul de învățământ superior, unde au fost disponibilizate practic 1000 de cadre didactice.

„Apropo, dacă vă amintiți, la dezbaterea de la TV 7 Maia Sandu a recunoscut. Dar a zis că au fost pensionari. Eu pun la îndoială în primul rând faptul că au fost toți ei pensionari, dar chiar dacă și așa, eu nu știu cum se înscrie asta în ceea ce spune Maia Sandu despre suport pentru pensionari. Eu cred ca este grav. Aceste lucruri până acum au fost ascunse, deci le verificați pe site-ul statistica.md”, a continuat el.

Consilierul a vorbit și despre rata de cuprindere învățământ gimnazial. „Luăm datele 2011-2015. 88,1 % – 86,7 %. Acestea sunt datele generale macro. Eu am rugat instituțiile internaționale să facă un studiu calitativ, avem situații în foarte multe localități unde 20 % este abandonul sau rata de necuprindere. Deci copiii de vârstă școlară, gimnazială nu știu a scrie și a citi în secolul 21, secolul tehnologiei informației. Mi se pare foarte grav”, a adăugat el.

Ion Ceban a vorbit și despre costurile majorate nejustificat pentru căminele studențești și a lansat apel direct către Maia Sandu să comenteze aceste cifre. „Dacă vrea să comenteze, nu are decât să o facă”, a conchis el.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.