Alegeri în SUA: Republicanii își păstrează controlul în Camera Reprezentanților, în Senat lupta este strânsă

Republicanii își păstrează controlul în Camera Reprezentanților, camera inferioară a Congresului SUA, potrivit estimărilor făcute miercuri de postul NBC, citat de Reuters.

Era de așteptat ca Partidul Republican să-și mențină controlul în această cameră, cu 435 de membri, unde partidul deține o amplă majoritate și unde doar câteva scrutine sunt sub semnul întrebării.

Atenția se concentrează în schimb asupra Senatului, camera superioară a Congresului, unde democrații speră să preia controlul de la republicani. Candidații republicanii își apără mandatele senatoriale în câteva state-cheie, ceea ce îi face pe democrați să spere că pot câștiga cele cinci mandate necesare pentru a prelua controlul.

Până acum, democrații au reușit să câștige un sigur mandat senatorial de la republicani, în Illinois, în schimb republicanii și-au reînnoit mandatele în Ohio și Florida. Democrații au câștigat primul mandat senatorial de la republicani prin democrata Tammy Duckworth (Camera Reprezentanților), care l-a învins, așa cum se anticipa, pe senatorul republican Mark Kirk în Illinois. Duckworth este veterană a războiului din Irak, imobilizată într-un scaun cu rotile, după ce și-a pierdut ambele picioare.

În prezent, Partidul Republican controlează ambele camere ale Congresului SUA. Treizeci și patru din cele 100 de mandate ale Senatului sunt în dispută, în timp ce în Camera Reprezentanților se votează pentru toate cele 435 de mandate. Mandatul senatorilor americani are o durată de șase ani, iar al reprezentanților, doi.

Potrivit estimărilor pentru Indiana, fostul senator democrat Evan Bayh a dat greș în încercarea sa de a reveni în Senat, pierzând în fața republicanului Todd Young, care a activat până acum în Camera Reprezentanților.

În Florida, senatorul Marco Rubio și-a recâștigat mandatul. În Carolina de Nord, senatorul republican Richard Burr avea un avans de doar două puncte procentuale în fața oponentei sale democrate, Deborah Ross, potrivit site-ului de sondare RealClearPolitics.com.

Curse la fel de strânse se înregistrau în Missouri, New Hampshire, Pennsylvania, Nevada și Indiana. Principalele posturi de televiziune au anunțat că senatorul republican Rob Portman, care a refuzat să facă campanie pentru Trump, a fost reales în Ohio.

Tot conform estimărilor, senatorul republican Rand Paul a câștigat în Kentucky, republicanul Tim Scott în Carolina de Sud, republicanul James Lankford în Oklahoma, iar democratul Patrick Leahy a câștigat în Vermont și democratul Richard Blumenthal în Connecticut.

Pentru a obține controlul în Senat, democrații au nevoie să câștige cinci mandate. În prezent, republicanii dețin 54 de mandate în Senat, iar democrații au 44, plus doi independenți care se aliniază cu tabăra democrată. Și, deși potrivit estimărilor, republicanii își vor păstra majoritatea în Camera Reprezentanților, cel mai probabil vor avea mai puține mandate.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.