Curățenie printre hoții în lege? Renato Usatii pe cale sa ajungă lângă Platon

Judecătoria sectorului Centru a eliberat acum câteva minute un mandat de arest pe numele liderului „Partidului Nostru”, primarului de Bălți, Renato Usatîi. Totodată, instanța a emis și un mandat de dare în căutare internațională a acestuia.

Astfel, acesta urmează să stea 30 de zile în arest, în Penitenciarul nr.13, din momentul reținerii.

Potrivit ultimelor informații, actualmente Usatîi s-ar afla la Moscova, unde ieri a avut o întâlnire cu reprezentanții diasporei moldovenești aflați în Federația Rusă, transmite momentul.info cu referință la realitatea.md.

„Argumentele care au stat la baza aplicării acestui mandat de arest au fost expuse de procurori. În demers a fost menționată neprezentarea la organul de urmărire penală, deși Renato Usatîi cunoștea despre citația respectivă pentru a da declarații. Din aceste motive și altele expuse în demers au fost luată decizia de arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Este o procedură legală. Dumnealui urmează a fi anunțat în căutare și va aplicată de către organele din statul unde se află”, a declarat procurorul Vitalie Busuioc.

Avocatul lui Renato Usatîi susține că decizia a fost luată cu rapiditate, iar argumentele apărării nu au fost ascultate.

„Poziția despre următorii pași vor fi luată împreună. Organele noastre încearcă să șteargă urmele persoanelor care într-adevăr sunt vizate în acest dosar. Fiind în custodia organelor de urmărire penală, poate fi orice. Timp de o săptămână vom prezenta documentele din Londra și România, care au fost vizate în acest dosar. Decizia va fi contestată”, a precizat avocatul Ion Cerga.

Decizia are la bază solicitarea procurorului Procuraturii pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale Vitalie Busuioc la Judecătoria sectorului Centru, din data 22 octombrie și, examinată în aceeași zi de judecătorul Serghei Bularu.

Atunci însă nu a putut fi luată o decizie finală, în condițiile în care avocatul primarului de Bălți a cerut de două ori recuzarea magistratului. În aceste condiții, ședința a continuat pe parcursul zilei de azi, însă cu același magistrat, recuzările fiind respinse ca neîntemeiate.

Renato Usatîi are statut de bănuit în cazul tentativei de omor la comandă a bancherului rus Gherman Gorbunțov, deținător al cetățeniei Republicii Moldova. Anterior, grupul de anchetă în acest dosar a venit cu detalii în cazul reținerii unor persoane care ar fi intermediat obținerea unor „declarații mincionoase” ale killerului Vitalie Proca și comanditarul acestora, aflat la Moscova. Atunci procurorii au refuzat să dea numele beneficiarului real, care a transmis intermediarilor suma de 100 de mii de euro, făcând trimitere la prezumția nevinovăției.

La fel, procurorul Valeriu Bodean nu a exclus posibilitatea eliberării unui statut procesual pe numele celuia care ar fi „beneficiarul real” al declarațiilor mincinoase ale lui Vitalie Proca, dar „decizia va fi luată de procurorii de caz atunci când vom analiza tot ansamblul de probe al materialului probatoriu și atunci vom veni cu detalii”.

Câteva ore mai târziu, Renato Usatîi a confirmat, la fel prin intermediul unei transmisiuni live de la Moscova, că el este cel care a transmis banii uneia dintre persoanele reținute de organele de drept din Republica Moldova, pentru intermedierea obținerii unor declarații mincinoase de la killerul Vitalie Proca. Potrivit lui însă, toate acestea au avut loc cu acordul organelor de drept din diferite țări, în cadrul unui dosar penal, deschis într-o țară a Uniunii Europene, unde liderul PPPN figurează în calitate de martor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.