Clasa politică din R. Moldova se află într-un război necruţător

La mai puţin de două săptămâni de la ziua alegerilor prezidenţiale, campania electorală în curs de desfăşurate capătă accente tot mai pronunţate din domeniul Codului Penal. Cele mai des rostite, direct în faţa oamenilor sau de pe ecranele televizoarelor, sunt ameninţările cu puşcăria. Declaraţia a fost făcută într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă de către istoricul şi publicistul Gheorghe Cojocaru, citat de IPN.

Potrivit lui, unii lideri ai opoziţiei antioligarhice declamă sloganuri electorale în care promit să tăbăcească pielea adversarilor politici, alţii ameninţă cu punerea în circulaţie a unor dosare compromiţătoare referitoare la situaţia unor reprezentanţi de frunte ai puterii actuale. De pe ecranele afiliate puterii se revarsă torente de ştiri despre chipul macabru al unor figuri din opoziţie sau despre afacerile lor întunecoase.

În opinia istoricului, omul simplu trebuie să înţeleagă din toate acestea că întreaga clasă politică actuală se află într-un război necruţător, în care fiecare operează cu toate mijloacele la îndemână şi în care supravieţuieşte cine poate. „Ameninţările cu ani grei de puşcărie nu sunt neapărat ceva specific spaţiului politic al Republicii Moldova. Ele răsună în întreaga regiune, mai ales, în timpul campaniilor electorale, la asemenea procedee se recurge până şi pe alte continente. Totuşi, un asemenea grad de canibalizare a autorităţilor, pe de o parte, sau a opoziţiei, pe de altă parte, ca cel înregistrat în această campanie, nu s-a mai văzut până acum”, a declarat Gheorghe Cojocaru.

Publicistul susţine că în campanie ar trebui luaţi în calcul o serie de factori, precum resursele financiare, administrative şi media ale celor care îşi dispută competiţia, care toate împreună pot influenţa puternic scorul general. Subiectul „jaful secolului” stârneşte emoţii puternice oamenilor şi este urmărit cu mare atenţie, dar oamenii ar vrea să audă şi alte lucruri, cele care le influenţează viaţa de zi cu zi şi pe cea de mâine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.