R. Moldova, sărbătorită în librăria Congresului SUA

Președintele Parlamentului Andrian Candu, împreună cu Ambasada Republicii Moldova în SUA, a oferit o recepție la Washington, cu ocazia a 25 de ani de independență a Republicii Moldova. Evenimentul s-a desfășurat la Librăria Congresului SUA, în prezența oficialilor guvernamentali, unor importante personalități politice americane și a reprezentanților diasporei naționale.

În mesajul de salut adresat participanților la eveniment, Andrian Candu a menționat că cei 25 de ani de independență a Republicii Moldova au fost marcați de mai multe provocări, depășirea cărora a luat timp și efort.

”Cei 25 de ani nu au fost întotdeauna așa cum ne-am dorit – au existat multe schimbări, care s-au produs uneori prea brusc, iar noi nu am știut totdeauna să răspundem la fel de ferm și demn cum au făcut-o promotorii luptei de independență. Privind retrospectiv evenimentele de la proclamarea independenței pînă în prezent, trebuie să recunoaștem că transformarea Republicii Moldova a durat mai mult și că nu există nici o rețetă rapidă pentru succes”, a precizat Speakerul.

Totodată, Andrian Candu a menționat că, în prezent, Republica Moldova are un proiect bine definit de țară – obiectivul ireversibil de integrare europeană. ”La fel ca acum un sfert de secol, ne-am angajat într-o nouă călătorie. Avem o alegere clară – asocierea politică și integrarea economică în Uniunea Europeană”, a declarat Președintele Parlamentului.

Speakerul a exprimat recunoștință SUA pentru sprijinul și asistența oferite Republicii Moldova de-a lungul timpului în consolidarea statului de drept și în proiectele de modernizare a țării. ”În acest sfert de secol, SUA a stat în spatele reformei noastre democratice și integrarea în UE, sprijinind eforturile noastre de a consolida un stat tînăr, care aspiră să aibă locul cuvenit între națiunile democratice”, a spus Andrian Candu.

La rîndul său, Adjunctul Asistentului Secretarului de Stat, Bridget Brink, a salutat reformele la care s-a angajat guvernarea de la Chișinău și a încurajat coaliția de guvernare să continue în implementarea reformelor benefice pentru cetățeni.

”SUA susține progresele asumate de Republica Moldova. Pe parcursul celor 25 de independență, Republica Moldova a depus eforturi pentru a deveni o țară mai prosperă și mai democratică, în beneficiul cetățenilor. Salutăm acțiunile pozitive ale guvernării de la Chișinău și reformele demarate pentru a-i asigura Republicii Moldova un viitor european”, a declarat Bridget Brink.

Și congresmanii David Price si Joseph Pitts au transmis mesaje de susținere pentru Republica Moldova.

Prezent la eveniment, Adjunctul Asistentului Departamentului Apărării, Michael Carpenter, a apreciat participarea exemplară a militarilor moldoveni în misiuni de menținere a păcii, subliniind suportul oferit de SUA în organizarea studiilor și a cursurilor de calificare pentru geniști și ingineri. Și fosta Ambasadoare a SUA în Republica Moldova, Pamela Smith, a participat la recepție, adresînd un mesaj de felicitare cetățenilor moldoveni, rostit în limba română.

Atmosfera de sărbătoare de la eveniment a fost întregită de un ansamblu folcloric, format din moldovenii din diasporă, stabiliți cu traiul în SUA, care le-a oferit oaspeților americani un spectacol de cîntece și dansuri populare.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.