Islamiștii obțin 12,3% din locurile Parlamentului iordanian

Comisia electorală iordaniană a anunțat joi ultimele rezultate preliminare ale alegerilor legislative din această țară, confirmând revenirea în Parlament a Fraților musulmani, a căror coaliție a obținut 16 mandate din cele 130, relatează AFP.

Aceste rezultate confirmă estimările islamiștilor care indicaseră miercuri că se așteaptă să obțină cel puțin 16 locuri, adică 12,5 % din total.

Majoritatea mandatelor viitorului Parlament — care are puteri limitate — a revenit ca de obicei unor oameni de afaceri și unor lideri de triburi loiale monarhiei.

Trei mandate în circumscripția Al-Badya al-Wosta (la sud de Amman) nu fuseseră acordate inițial după ce vreo 10 urne au fost distruse de niște spărgători. Dar în cursul serii, Comisia electorală și-a anunțat decizia de a număra și voturile din aceste urne, considerate intacte. Rezultatul acestui vot nu schimbă scorul islamiștilor, care nu au prezentat candidați în această circumscripție.

Numărul femeilor alese în viitorul Parlament este 21, dintre care șase peste cota care le era rezervată. Printre deputații aleși pentru un mandat de patru ani figurează nouă creștini și trei reprezentanți ai minorităților circasiană și cecenă.

Rezultatele definitive sunt așteptate în decurs de o săptămână.

Frontul Acțiunea Islamică (FAI), aripa politică a Fraților nusulmani, a obținut cel mai bun rezultat al său în alegerile legislative din 1989, cu 22 de locuri din 80.

Partidul a boicotat alegerile în 2010 și 2013 pentru a denunța scrutinuri marcate de nereguli și o lege electorală care îi avantaja pe candidații triburilor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.