Băsescu îi dă o mână de ajutor lui Dodon

Parlamentul Republicii Moldova a marcat, vineri, 9 septembrie, 25 de ani de Independență a Republicii Moldova printr-un program festiv la care au participat mai multe delegații parlamentare a unor state din Uniunea Europeană. În discursul său, președintele legislativului moldovean, Andrian Candu, a spus că la 25 de ani de Independență, obiectivul de integrare europeană ar trebui să-i unească pe toți cetățenii statului moldovean.

La o zi diferență, sâmbătă, 10 septembrie, la școala de vară a tineretului Partidului Mișcarea Populară de la Neptun, fostul președinte al României, Traian Băsescu a declarat că Republica Moldova nu va fi niciodată membră a UE – cu siguranță nu în următorii 20-30 de ani. Extinderea NATO și a UE către Est înseamnă război în regiune. „Tentativa Uniunii Europene de a se extinde către Est, printr-un acord de asociere oferit Ucrainei şi Republicii Moldova, a avut reacţii imediate din partea Rusiei: a anexat Crimeea şi a ocupat estul Ucrainei”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, în fața tineretului din Partidul Mișcarea Populară. O declarație falsă! Explic.

Venită din partea fostului președinte al României, afirmația pare să merite a fi luată în considerație – Băsescu a fost vreme îndelungată, prin culoarele politice de la Bruxelles. Doar că liderul de facto al Partidului Mișcarea Populară nu spune adevărul până la capăt. Da, în noiembrie 2013, Băsescu a fost prezent la cel de al treilea summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius, acolo unde Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE. Da, este adevărat că, acolo liderii Uniunii Europene nu au reușit să îl convingă pe președintele de atunci al statului ucrinean,Viktor Ianukovici să parafeze Acordul de Asociere la UE. Dar Băsescu omite să ne spună că Ianukovici, la Vilnius, a propus liderilor europeni ca Acordul de Asociere al Ucrainei la UE să fie discutat între Kiev, Bruxelles și Moscova. Traian Băsescu omite să mai repete ceea ce a spus în februarie 2014 atunci când afirma că “liderii europeni ar fi trebuit să vină la Vilnius cu un plan concret de salvare a Ucrainei”. Probabil, o trilaterală UE, Rusia și Ucraina ar fi făcut ca planul de anexare al Crimeei să fie mult mai îndepărtat.

La 1 martie 2014, atunci când Putin a luat decizia de a trimite trupe militare în estul și sudul Ucrainei, președintele român, Traian Băsescu, a transmis presei un comunicat în care se arată că „România nu este afectată direct de situația din Ucraina și că nu există riscuri imediate la adresa securitătii naționale a statului român”, el nuanța că, liderul rus, Vladimir Putin, „își apără interesele strategice”.

Când a fost sincer Băsescu? La 1 martie 2014, data invadării Crimeei când exercita funcția de șef al statului român, ori pe 10 septembrie 2016, când în calitate de guru al Partidului Mișcarea Populară, care prin fuziunea cu UNPR devine cel de al treilea mare partid politic românesc, face pre-campanie pentru alegerile parlamentare din România?

Între Prut și Nistru, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon și-a ales ca principală temă de campanie pericolul unionist – jandarmul român nu va fi la noi stăpân! Pliante cu acest mesaj au invadat de câteva zile cutiile poștale ale alegătorilor din Republica Moldova. Un mesaj apărut pe portalul on-line al acestei formațiuni politice ne anunță că socialiștii moldoveni vor opri „pericolul unionist” care „îi corupe pe mulți dintre tineri moldoveni și îi îndepărtează de propria patrie” și cere interzicerea prin lege a „unionismului”.

Să aibă dreptate candidatul PPEM la fotoliul de șef al statului, fostul premier Iurie Leancă, că Dodon este candidatul Moscovei la alegerile prezidențiale și că vrea să bage zânzanie printre locuitorii statului moldovean doar pentru a provoca teamă? Probabil că da. „Pliantele electorale cu care Igor Dodon împânzește Moldova promovează o temă falsă, al cărei obiectiv este să creeze discordie între cetățenii Moldovei. Lui Dodon nu îi pasă de moldoveni, ci doar de crearea unui sentiment de frică pe care să îl poată exploata pentru a veni la putere”, sublinia Iurie Leancă. În decembrie 2013, din funcția de prim ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă declara că declarațiile unioniste ale lui Băsescu tulbură apele politice din Republica Moldova și nu sunt în favoarea privilegiatelor relații dintre Chișinău și București.
Vor unii sau nu, da, o parte a locuitorilor dintre Prut și Nistru au teama că Republica Moldova ar putea să se unească cu România. Această frică este întreținută în mod conștient de discursul unionist al fostului președinte al României Traian Băsescu, lider neformal al Partidului Mișcarea Populară. Teama de unire s-a măsurat – doar 28% dintre moldoveni ar fi de acord cu un proces unificator. Un studiu sociologic realizat de către IMAS-Moldova arată că opțiunea pentru unire a moldovenilor este depășită de aderarea la UE ori de aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, opțiuni care au sprijinul a 47% din populația Republicii Moldova.

Tema unirii este în spațiul public românesc “o mantră electorală” care îi scoate pe cetățenii români la vot. Între Prut și Nistru, inițiatorul acestei formule magice, Traian Băsescu, s-a transformat în agentul electoral al lui Igor Dodon. Dacă mesajul unionist al PMP-ului nu ar fi existat, nu ar fi apărut nici pliantele care vorbesc despre venirea jandarmului român în Republica Moldova.

Între timp Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a înregistrat ultimele grupuri de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii candidaților la funcția de președinte. 24 de moldoveni își doresc asta. Câți dintre ei vor reuși să strângă semnăturile a cel puțin 15 mii de cetățeni cu drept de vot? Vom vedea. Numărul mare de participanți la cursa electorală demonstrează însă că, la 25 de ani de existență, statul moldovean nu a reușit să își identifice un proiect de țară viabil care să fie susținut de majoritatea locuitorilor săi. Semn că liderii politici moldoveni nu au reușit să îndepărteze Moldova de falia geopolitică care separă Occidentul de Orient.

/Victor Nichituș/

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.