Nicolae Timofti îndeamnă cetățenii să nu se abată din drum

Republica Moldova este printre puţinele state din lume care are o sărbătoare dedicată limbii sale naţionale. Acest lucru este un prilej de bucurie. Totodată, istoria şi motivele care au stat la baza decretării ei reflectă destinul dramatic al neamului nostru. Sărbătoarea consacrată limbii române a apărut ca reacţie firească a poporului la nedreptatea care i s-a făcut de-a lungul secolelor. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în cadrul unei prelegeri publice susţinută la Academia de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul unei şedinţe festive, dedicate Sărbătorii naţionale „Ziua Noastră cea Română”, transmite IPN.

În prelegerea sa „Limba română, politica și statul de drept”, Nicolae Timofti a menționat că din anul 1812 până în 1989 politicile imperiilor din care a făcut parte teritoriul statului nostru au îngrădit accesul limbii române la toate nivelurile sociale și politice. Excepție din cele aproape două secole face perioada de 22 de ani, din 1918 până în 1940, când teritoriul actual al Republicii Moldova a făcut parte din structura administrativă a statului România, iar limba română s-a manifestat firesc ca limbă de stat.

„Se știe că lupta pentru readucerea limbii române în făgaşul ei firesc nu a contenit nicicând, având perioade mai active și perioade latente”, a spus șeful statului.

Potrivit lui, teritoriul Moldovei a fost întotdeauna un loc în care s-au intersectat interesele marilor puteri.

„Limba maternă este cea care te face liber, în care ești la tine acasă oriunde te-ai afla, de aceea pe altarul dăinuirii ei și revenirii la normalitate s-au adus sacrificii pe care suntem datori să le păstrăm în memorie”, a declarat Nicolae Timofti.

Președintele Nicolae Timofti îndeamnă cetățenii să nu se abată din drum, să urmeze cu strictețe vectorul european de dezvoltare. „Avem încă foarte multe de făcut, toate greutățile prin care a trecut statului nostru în acești 25 de ani pot fi și trebuie depășite prin unitate, prin unirea tuturor forțelor sănătoase: clasa politică, factorul administrativ, oamenii de știință, oamenii de cultură, societatea civilă, toți oamenii de bună credință în munca noastră comună pentru a face din Republica Moldova un stat prosper de care să fim mândri și în care cetățeanul să vrea să trăiască”, a declarat șeful statului.

Astfel de prelegeri publice la Academia de Științe dedicate limbii române sunt organizate începând cu anul 2005 și au fost susținute de membri de onoare ai AȘM, academicieni și filologi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.