Scriitorul Nicolae Dabija: Aştept să ne înghită Uniunea Eurasiatică a lui Putin

Noi, generaţia de la 1991, n-am dorit independenţă de dragul independenţei, ci am vrut-o ca pe un prim pas de revenire acolo de unde am fost rupţi, la familia noastră românească şi la familia noastră europeană.

O Basarabie independentă de România, de la care Hitler şi cu Stalin au rupt-o la 28 iunie 1940, e la fel de independentă ca lacrima de ochiul care a plâns-o.

Cum poţi fi „independent” de durerea lui Mihai Eminescu din poemul De la Nistru pân’ la Tisa…, de zbuciumul basarabeanului Alecu Russo din Cântarea României, de suferinţa din Siberii, care a trezit în el dorul de Ţară, a lui Constantin Stere?! De Limba Română? De Doină şi Horă? De moşi şi strămoşi? De nepoţi şi strănepoţi?!

Ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, ne ceartă cu aer de vulpe bătrână că nu ştim să-i fim suficient de recunoscători Imperiului de la Răsărit: „Noi, spre deosebire de România, recunoaştem identitatea voastră moldovenească”.

Păi cum să n-o recunoaşteţi, dacă voi aţi creat-o? Ca şi aşa-zisa „limbă moldovenească”, alta decât limba română. Ca şi aşa-zisa „naţiune moldovenească”, alta decât naţiunea română, ca şi RSS Moldovenească, pe care aţi „croit-o” pe o bucată de pământ românesc…

La 27 august 1991, când din URSS ieşiseră toate fostele republici sovietice, inclusiv Federaţia Rusă şi Ucraina, în ea rămânând doar RSS Moldovenească, ne-am declarat şi noi „independenţa”. Faţă de cine? Nu faţă de URSS, care nu exista. Ci faţă de România. Ca să nu mai putem reveni Acasă.

Poporul român este unul dintre cele mai mari din Europa. Dar şi cel mai fărâmiţat.

Părţi din el cu tot cu teritoriul istoric de formare a acestuia se regăsesc aproape în toate ţările care îl înconjoară.

Ne stă bine aşa? Unii cred că da. Eu cred că nu.

Avem toate şansele să devenim o ţară prosperă dacă reuşim să adunăm teritoriile pierdute (furate de vecini) într-o singură ţară.

Iar Republica Moldova (Basarabia) n-a fost, în istorie, niciodată ţară. Ea a fost doar parte de ţară. Ruptă de la întreg şi proclamându-se stat, ar fi firesc ca ea să nu mai condamne trecutul blestemat, care a detaşat-o de la întreg, creându-i un alt destin, ci să-l venereze, să laude tot ce a binecuvântat-o ca ţară: rapt, crime contra propriei populaţii, deportări, lipsirea de nume, de limbă, de istorie… Din punctul de vedere al logicii, părinţii Republicii Moldova sunt Hitler şi Stalin, nu deputaţii de la ’91. Care n-au făcut decât să reconfirme ceea ce făcuseră cei doi fii ai lui Satan în 1940.

Monumentele celor doi criminali ar fi trebuit să fie azi înălţate în toată Basarabia, şi nu cele ale lui Ştefan cel Mare, care nu a sfâşiat, ci a apărat ţara ca ea să fie întreagă, a unit-o, el n-a pus graniţă pe Prut şi nici în mintea moldovenilor săi. Marele voievod azi s-ar întreba: cum să rupi o limbă în două şi să faci două limbi? Cum să rupi o ţară în trei sau patru şi să ai tot atâtea „ţărişoare” şi „ţărişoricuţe”? Cum să construieşti stat dintr-o nedreptate şi să te mândreşti cu asta?

Dacă în 1991 am fi avut la conducere vizionari, oameni cu dragoste de neam, iar Declaraţia de Independenţă s-ar fi numit Declaraţie de Reunire, altul ar fi fost destinul nostru azi: am fi fost membri ai Uniunii Europene şi NATO, am fi iniţiat cu Ucraina (şi nu cu Federaţia Rusă, ca-n 1992) tratative pentru schimb de teritorii, cum arătau acestea înainte de încheierea Pactului Ribbentrop-Molotov, am fi avut salarii şi pensii europene (de 40 de ori mai mari ca în Republica Moldova), am fi fost feriţi de corupţia generalizată cu furturi de miliarde (de la 1991 încoace – mai mult de 30!, bani publici ajunşi în conturi purtând numele unor Oleg Voronin, Vasile Iovv, Dodon, Greceanâi, Shor, Platon, Mişin ş.a.), am fi evitat războiul cu Federaţia Rusă, de la Nistru, care trebuie numit cu numele lui: Războiul pentru Independenţa Republicii Moldova. Care încă nu s-a încheiat.

Din păcate, independenţa în sine n-a adus nimic bun poporului Republicii Moldova: nici bunăstare, nici pace, nici siguranţă în ziua de mâine.

În 1991 am fost păcăliţi. Suntem o generaţie de păcăliţi.

O ţară nu poate fi independentă, chiar recunoscută ca atare de circa 200 de ţări ale lumii, dacă locuitorii ei au mentalitate de sclav.

Sclavii care ne-au condus vreme de 25 de ani nu au putut face dintr-o ţară de sclavi la nivel de populaţie un stat cu adevărat liber, căci asta înseamnă independent.

Aştept să ne înghită Uniunea Eurasiatică a lui Putin, ca să preluăm lupta noastră pentru independenţă de la capăt. Pentru ca măcar atunci să ne vină mintea la cap şi să spunem: vom putea fi independenţi cu adevărat doar fiind cu tot Neamul Românesc la un loc, cu toată istoria noastră pe care am edifica-o împreună cu cei de la care am fost rupţi şi cu Limba Română fără de graniţe trase prin mijlocul ei.

/Nicolae DABIJA/

15 Comments

 1. Evident că cîndva demult am fost parte a unei familii romînești, dar asta nu înseamnă că nu putem să fim un stat aparte, un stat independent și integru, important noi cetățenii statului să ne consolidăm eforturile pentru a ne atinge țelul.

 2. Cred că are dreptate, la cîte partide ruse și europene care conlucrează împreună pentru a federaliza țara, a face o țară moscală și cu un nivel al banditismului dezvoltat nu cel a infrastructurii și a liniștii!

 3. Nu tre sa asteptam! Tre sa luptam cu slugile Kremlinului! Dodon Usatii si Nastase nu trebuie lasati sa puna mina pe putere, ca daca asta se intimpla, chiar a doua zi o sa fim sub conducerea lui Putin!

 4. DACĂ AI O INIMĂ DE ROMÂN, SEMNEAZĂ PETIȚIA!
  Am înregistrat în sistemul oficial de petiții online al Casei Albe petiția pentru RECHEMAREA AMBASADORULUI SUA LA CHIȘINĂU.

  Pentru ca Administrația Obama să RĂSPUNDĂ OFICIAL acestei petiții TREBUIE SĂ FIE SEMNATĂ DE MINIM 100,000 DE OAMENI ÎN 30 DE ZILE DE LA DEPUNEREA EI (29 August).

  Dar suntem 23 DE MILIOANE DE ROMÂNI, pe ambele maluri ale Prutului și în Diaspora. Haideți să arătăm americanilor, rușilor și oricui altcuiva ce înseamnă să ai suflet de român.

  Textul petiției este limitat de numărul maxim de caractere acceptat de o petiție în sistemul online al Casei Albe:

  ● Titlul petiției:
  RECHEMAȚI AMBASADORUL SUA ÎN REPUBLICA MOLDOVA, DL. JAMES PETTIT
  ● Textul petiției:
  ————————
  Declarația făcută pe 26 August pe postul național de televiziune moldovenesc de dl. James Pettit, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, este prima poziție a unui funcționar al SUA privind reunificarea Moldovei și României. ESTE O DECLARAȚIE DE GRAVITATE EXTREMĂ care poate AFECTA ÎN MOD GRAV relația dintre România și Statele Unite ale Americii:

  1. „Moldova NU ESTE România”, un răspuns INSULTĂTOR la declarația populară a românilor „Basarabia ESTE România” (Basarabia este numele vechi al Republicii Moldova)
  2. „Aderarea la România … ca un mijloc de a intra în UE, sau PENTRU ORICE ALT MOTIV, … nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova”

  Reunificarea celor două țări este un OBIECTIV PREȚIOS pentru românii care trăiesc atât în România cât și în Moldova (unde sunt 85% din populație).
  ————————

  DĂ SHARE ȘI ÎNDEAMNĂ CÂT MAI MULȚI CUNOSCUȚI SĂ SEMNEZE PETIȚIA!

  https://petitions.whitehouse.gov//petition/recall-us-ambassador-republic-moldova-mr-james-pettit

 5. Stop la horă

  Jupânul a strigat: – Stop!
  Și hora s-a oprit din țop,
  Nu le-a plăcut celor din horă
  Plătiți cu banii pe oră,
  A înțepenit moșneagul Dabija
  Și-a oprit să-i sară bâja,
  Iar flegmatica noastră Geta
  A încetat să frece trompeta,
  Sub marea neagră pălărie
  Nu mai doinește pârțul Iurie,
  Sub cușma brumărie lui moș Glib
  I s-au uscat mucii pe halip,
  Iar șmecherul pe nume Gurău
  Crește în și mai mare lingău,
  Dar jupânul strigă: – Gata! Hopa!
  C-așa ne cere curtea din Europa!

 6. Hora jupânului

  Cheamă mulțimea la horă
  Jupânul cu plata pe oră,
  Au sărit toți sărmanii
  Să-și strângă gologanii.

  Primu-i moșneagul Dabija
  Târând în bernevici bâja,
  Țopăie de rupe pământul
  Până-i se termină avântul.

  La Bălți cântăreața Geta
  A preluat vioaie ștafeta,
  Face spre Chișinău naveta
  Unde i-a plăcut trompeta.

  Cu norul mic sub pălărie
  Stă vajnic pârțul Iurie,
  Trage o doină pe simbrie
  Pentru jupân la cumătrie.

  Cunoscut cu numele Gurău
  Burtosul analist politic,
  Rămas cel mai mare lingău
  Doar cu anal și antipatic.

  Această decăzută asistență
  Adunată pe bani de demență
  Poate nu înțelege-n esență
  Ce pune jupânu-n scadență.

  Votul nominal devine nociv
  Cu-n oligarh mare și activ,
  Bogații vor încăleca săracii
  Cumpărând voturile cu sacii.

  Însuși jupânul cu mulți bani
  Va propune alesul pe gologani,
  Nu se va împiedica în partide
  Liber îl va cumpăra și vinde.

 7. De-a bâja cu Dabija

  Te-ai jucat de-a toate, bă Dabija
  Cu Plohoteniuk și cu bâja,
  De-a literatură și de-a artă
  Și te-ai afundat cu totul în baltă!

 8. Le Justicier
  Da nu mai trebue „Comentariul așteaptă să fie moderat”. După ce-am citit tâmpenile „academicianului” Nicolae Dabija nu mai vreau mimic! E un bou desăvârșit „academicianului” vostru. Nu degeaba țopăia în
  porcăria cu votul nominal. Să fii academician și să nu înțelegi mârșevenia pusă la cale de Plohotniuc, înseamnă că ori ești idiot, ori ești potlogar, adică rău intenționat. Posibil, că moșneagul Dabija a slăbit cu totul la minte. La alegerile de atunci, când moșneagul a fost ales în parlament, dumnealui era mai tânăr și gogoșarii erau încă tari, atunci NU ERAU OLIGARHI! Acum este cu totul ALTCEVA! Acum este PLOHOTNIUC! Singur Plohotniuc de la noi
  cântărește cât toți baronii locali din România. Este unul singur, dar îi foarte bogat, adică foarte puternic. Cu votul nominal o să aibă bani să-i cumpere pe toți. Din aceiași cauză în România s-a trecut de la votul nominal la cel majoritar. La votul majoritar partidele în oarecare măsură îngrădesc comerțul cu voturi. Dar degeaba îmi pierd timpul cu așa un BOU ca „academicianul” Dabija! L-am cunoscut pe răposatul Valeriu Canțer, adevărat academician și fizician.Ăsta era ACADEMICIAN! Da nu mocirla voastră cu logică literară. Doamne păzește-mă să nu zic ceva mai tare!

 9. Alfabetul chirilic

  N-are liniște erijatul Dodon
  La Cremlin în slujba de bufon,
  Dupa o dușcă de spirt metilic
  Mai nou vrea alfabet chirilic.

  Țarul i-a dat ideia la picnic
  Vasalului mic cu inimă păgână,
  Mușcând lacom dintr-un șașlâc
  Și-a uitat mama limba română.

  Suntem într-o țară democrată
  N-avem chef și loc de ceartă,
  Poate să-l vree și să-l ceară
  Dar numai pe piatra funerară.

 10. Reuters: Votul mixt este considerat „inoportun” de către Comisia de la Veneția. Pentru fanii lui Plohotniuc și Dodon vreau să le amintesc, că „inoportun” înseamnă „nepotrivit”. În mod sigur, că pentru Plohorniuc și Dodon era chiar foarte potrivit, pentru manipularea alegerilor, în ceea cel privește în special pe Plahotniuc la banii care-i are și cu justiția la picioare, este greu de imaginat ce-ar fi putut să ne facă acest „pârț” mic de statură. Și trebuia oare, ca moșneagul septuagenar împuțit Nicolae Dabija să țopăie cu limba scoasă pâna la brâu la hora votului nominal? Dacă acesta-i „academician” și încă septuagenar, atunci în general, suntem noi oare popor? Sau suntem o adunatură de handicapați manipulată de un „trânț” pe care tat-su l-o educat „spartan”,
  dar nu i-o dat cei șapte ani de acasă.

  P.S. Da „academicianului” septuagenar Nicolae Dabija i-a mai rămas ultimul gest onorabil pe care poate să-l facă, să se ducă acasă la dumnealui, să scoată din dulap „caftanul” de academician cu frunzele de laur brodate pe guler și să facă pe el treabă mică, dar mai bine și pe cea mare și apoi să-l strângă ghemotoc și să-l arunce la gunoi.

 11. — —  —  —  —  —  —  — –
  |$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$|
  |$$$Dosa­rul Ploho­t­niuc$$$|
  |$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$|
  — —  —  —  —  —  —  — -

  De ce NU!!! Ploho­t­niuc? În pri­mul rând, fiind­că Ploho­t­niuc este vino­vat de cea
  mai mare cri­mă posi­bi­lă la noi UZURPAREA PUTERII ÎN STAT! Dove­zi­le o repre­zin­tă
  urmă­toa­re­le date de pe sai­tul par­la­men­tu­lui.

  101 de depu­ta­ți ale­și în cadrul scru­ti­nu­lui din 30 noiem­brie 2014 au con­sti­tu­it
  5 frac­țiu­ni par­la­men­ta­re:

  Frac­țiu­nea Par­ti­du­lui Soci­a­liș­ti­lor din Repu­bli­ca Mol­do­va
  Depu­ta­ți 25
  Frac­țiu­nea Par­ti­du­lui Libe­ral Demo­crat din Repu­bli­ca Mol­do­va
  Depu­ta­ți 23
  Frac­țiu­nea Par­ti­du­lui Comu­niș­ti­lor din Repu­bli­ca Mol­do­va
  Depu­ta­ți 21
  Frac­țiu­nea Par­ti­du­lui Demo­crat din Mol­do­va
  Depu­ta­ți 19
  Frac­țiu­nea Par­ti­du­lui Libe­ral
  Depu­ta­ți 13

  Astăzi pe sai­tul par­la­men­tu­lui este pre­zen­ta­tă urmă­toa­rea lis­tă de 101 de
  depu­ta­ți ale­și în cadrul scru­ti­nu­lui din 30 noiem­brie 2014 ce-au con­sti­tu­it
  5 frac­țiu­ni par­la­men­ta­re:

  Frac­țiu­nea Par­ti­du­lui Demo­crat din Mol­do­va
  Depu­ta­ți 39
  Frac­țiu­nea Par­ti­du­lui Soci­a­liș­ti­lor din Repu­bli­ca Mol­do­va
  Depu­ta­ți 24
  Frac­țiu­nea Par­ti­du­lui Libe­ral
  Depu­ta­ți 11
  Frac­țiu­nea Par­ti­du­lui Comu­niș­ti­lor din Repu­bli­ca Mol­do­va
  Depu­ta­ți 7
  Frac­țiu­nea Par­ti­du­lui Libe­ral Demo­crat din Mol­do­va
  Depu­ta­ți 5
  Depu­ta­ți nea­fi­li­ați
  Depu­ta­ți 15

  Aces­te schim­bă­ri sau pro­dus sub con­du­ce­rea învi­nu­i­tu­lui Vlad Ploho­t­niuc
  prin șan­taj și mitu­i­re de depu­ta­ți. Pro­cu­ro­rii inter­națio­na­li urmea­ză să
  cer­ce­te­ze fie­ca­re caz în par­te.

 12. Name-ul meu este Academic, rog respectuos să nu fiu confundat cu anumiți academicieni, mai ales cu cei septuagenari!

 13. DECEPTION

  El ne-a vândut, ca pe Crist
  Academicianul cu votul mixt,
  Noi îl credeam din părinți
  El ne-a dat pe trei arginți.

  Sincer iubeam Literatură
  El credea numa-n friptură,
  Ne plăcea adevărata Artă
  El iubea vorba deșartă.

  Noi credeam în Plutarh
  El credea numa-n oligarh,
  Acum avem țară capturată
  Ca baba rea covată spartă.

 14. Arată foarte tânăr „academicianul” vostru la 70 de ani! Mă rog la politica PROSTITUATĂ pe care o face va arăta așa și la 1oo de ani!

1 Trackback / Pingback

 1. Declarație șocantă a lui Nicolae Dabija: Vreau în uniunea eurasiatică lui Putin!!! | stiriMD.net

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.