România va susține Republica Moldova în modernizarea sistemului energetic național

Aspecte ale colaborării bilaterale în domeniul energetic, implementarea proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport energie electrică și gaze naturale dintre Republica Moldova și România au fost discutate astăzi, la Chișinău, de viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, cu ministrul Energiei al României, Victor Vlad Grigorescu.

Serviciul de presă al ME a precizat că cei doi oficiali au apreciat evoluțiile din ultima perioadă în direcția respectivă, în special, după reuniunile Grupului comun de lucru în domeniul energiei din cadrul Comisiei interguvernamentale România – Republica Moldova, cînd au fost stabilite obiective concrete de implementare a proiectelor de interconexiune.

În context, Octavian Calmîc şi Victor Vlad Grigorescu au menționat că un pas important în realizarea celor două proiecte de interconexiune este semnarea acordurilor de cooperare între Moldelectrica și Transelectrica, în domeniul energiei electrice, care presupun lucrări de investiții pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii în sectorul energiei electrice din Republica Moldova, acordarea de asistență tehnică prin punerea la dispoziție de experți și specialiști de înaltă calificare, precum și dintre companiile Transgaz S.A. și Vestmoldtransgaz în domeniul interconectării de gaze naturale.

Cei doi miniștri au convenit ca în timpul apropiat să fie elaborat un plan comun, care ar prevedea mai multe activități bilaterale de cooperare în domeniul energetic, inclusiv prin inițierea unor proiecte investiționale în sistemul energetic al Republicii Moldova cu participarea companiilor din România. Victor Vlad Grigorescu a subliniat că România va susține eforturile R. Moldova în modernizarea și crearea unui sistem energetic eficient, care să corespundă standardelor europene.

La întrevedere au participat viceministrul Economiei al Republicii Moldova, Valeriu Triboi, și Sorana Baciu, Secretar de Stat la Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri al României.

2 Comments

  1. Problema energetica mereu a persistat in Moldova dar mai ales acestea au devenit tot mai mari cand Sturza a vandut pachetul amjoritar de la MoldovaGaz rusilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.