Alain Juppe spune că Turcia nu-și are locul în UE și cere suspendarea procesului de extindere cu țările balcanice

Fostul premier francez Alain Juppe a pledat luni pentru o încetare a extinderii UE, estimând că Turcia nu-și are locul în Uniune și cerând suspendarea negocierilor de aderare cu țările din Balcani, relatează AFP.

„După părerea mea, noi trebuie să punem capăt procesului de extindere”, a declarat candidatul de dreapta pentru alegerile prezidențiale din 2017 în Franța și actual favorit în sondaje, într-un interviu publicat de cotidianul german Die Welt, cu ocazia unei vizite la Berlin.

„Turcia nu-și are locul în UE”, a adăugat el. Ea „nu este chemată să devină într-o zi membru cu drepturi depline al UE”, a estimat Juppe. „Uniunea Europeană este destul de slăbită, riscurile sunt prea mari pentru a integra în acest moment o țară de importanța Turciei”, a spus el.

„Și la fel, pentru țările din Balcani este preferabil — ținând seama de slăbiciunea UE în acest moment — să se suspende procesul de aderare”, a mai spus fostul premier. „Nu putem construi un nou etaj într-o casă a cărei fundație a devenit fragilă”, a subliniat acesta.

Negocierile de aderare ale Ankarei cu UE au demarat în 2005. Printre țările balcanice, două sunt deja membre ale UE, Slovenia și Croația, iar alte șase sunt candidate: Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia.

Alain Juppe urma să se întâlnească luni cu cancelarul german Angela Merkel, după o lună de la vizita la Berlin a rivalului său din cadrul dreptei pentru alegerile prezidențiale din 2017 în Franța, Nicolas Sarkozy.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.